Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie Jeugdzorg: ‘Onderbouwing besluiten AMK kan beter’

Advies en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) hebben na een melding over het algemeen altijd contact met het kind. Maar als daarvan wordt afgeweken, wordt dat niet altijd duidelijk vastgelegd. Aldus het recente ‘Landelijk toezicht AMK 2009’ van de Inspectie Jeugdzorg.
Inspectie Jeugdzorg: ‘Onderbouwing besluiten AMK kan beter’

Hierin schuilt een risico stelt Joke de Vries, hoofdinspecteur Inspectie Jeugdzorg. ‘Onduidelijkheid over genomen besluiten kan problemen opleveren bij overdracht van het kind van de ene medewerker naar de andere. Daarom moeten afwijkingen van de standaardprocedure goed beargumenteerd worden.’

Gezinssituatie
Naar aanleiding van Tweede Kamervragen over het functioneren van het AMK heeft de Inspectie Jeugdzorg twee aspecten van het functioneren onderzocht: Heeft het AMK een goed beeld van de positie van het kind in de gezinssituatie? Koppelt het AMK informatie terug na meldingen door professionals? Het onderzoek vond plaats bij vijf AMK’s in november en december 2009.

Voldoende
Om een goed beeld van de gezinssituatie te krijgen is het van belang dat het AMK kinderen ook ziet en spreekt in die situatie. De inspectie concludeert, dat de handelwijze van het AMK als het gaat om het zien van het kind voldoende is. Contact met het kind blijkt standaard onderdeel van het onderzoek te zijn.

Onderbouwing
De onderbouwing van besluitvorming en van onderzoek bij een melding waren de afgelopen jaren te summier. Dat staat in het rapport ‘Secundaire analyse onderzoeken AMK’s 2009’ dat werd opgesteld door het Nederlands Jeugd Instituut in opdracht van de Inspectie Jeugdzorg. De analyse is gebaseerd op literatuuronderzoek over de periode 2000 – 2009. ‘Het plan van aanpak is dikwijls weinig richtinggevend met als gevolg dat onderzoek en besluitvorming haperen,’ aldus het rapport.

Werkwijze
Volgens hoofdinspecteur Joke de Vries is er veel verbeterd met de invoering (vanaf eind 2007) van een gestructureerde werkwijze ORBA: Onderzoek, Risicotaxatie en Besluitvorming AMK’s.  ‘Het gaat veel beter nu alle AMK’s deze gestructureerde werkwijze toepassen.’

Melding
De Inspectie concludeert verder in haar onderzoek dat de terugkoppeling naar professionele melders beter kan. ‘Dat is belangrijk omdat vooral professionals die een melding doen, willen weten wat er met hun melding gebeurt. Dat schept vertrouwen in het AMK.’ De Inspectie adviseert de procedure van de terugkoppeling in het zogenoemde “Protocol van handelen” concreet uit te werken door vast te leggen wanneer en hoe er wordt teruggekoppeld aan de melder. De provincies moeten erop toezien dat AMK’s de aanbevelingen van de Inspectie binnen drie maanden uitvoeren.

link naar rapport ‘Landelijk toezicht AMK 2009’ van Inspectie Jeugdzorg

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.