Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Inspectie: grote risico’s in de particuliere jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg signaleert grote risico's in de particuliere zorg. Steeds vaker worden kinderen opgevangen in particuliere crisiszorg, op zorgboerderijen of begeleid in huiselijke setting. Dit aanbod hoeft niet te voldoen aan de eisen van de Wet op de Jeugdzorg en valt niet onder het toezicht van de inspectie.
Inspectie: grote risico's in de particuliere jeugdzorg

De risico’s voor jeugdigen die particuliere zorg ontvangen, zijn onacceptabel, zo schrijft de inspectie in een signalement aan de minister voor Jeugd en Gezin. Zij kan niet controleren of de kinderen de zorg ontvangen die ze nodig hebben, en ook niet of de verleende zorg veilig en deskundig is. Bovendien hebben veel particuliere organisaties een winstoogmerk. Daardoor hebben ze er nauwelijks belang bij de opvang zo kort mogelijk te houden.

Subsidie
Iedereen kan besluiten om particuliere zorg voor kinderen op te zetten. Dat kan zonder dat controle of registratie. De eisen van de Wet op de Jeugdzorg gelden alleen voor zorgaanbieders die subsidie van de provincie krijgen, en dat is niet het geval bij particuliere zorg. Wanneer Bureaus Jeugdzorg en andere jeugdzorgaanbieders gebruikmaken van dit zorgaanbod, is er dus geen onafhankelijk toezicht op de naleving van kwaliteitseisen.

Huiselijk
Steeds vaker plaatst jeugdzorg kinderen bij een particuliere organisatie. Dat gebeurt nogal eens omdat er elders geen plaatsen zijn of dat een jeugdinstelling niet de passende zorg kan bieden. Het is volgens de inspecte lastig om aan te geven hoeveel particuliere zorgaanbieders er zijn. Zij zijn immers niet verplicht om zich te registreren. De inspectie schat dat er minstens honderd organisaties zijn die zorg aan jeugdigen geven in een huiselijke setting. Nederland telt verder enkele honderden zorgboerderijen voor jongeren.

Registratieplicht
De inspectie pleit in het signalement voor een nieuw stelsel van jeugdzorg met kwaliteitseisen en onafhankelijk toezicht, waar alle zorg aan jeugdigen onder valt. De minister kan nu al beginnen met een registratieplicht vergelijkbaar met die in de gezondheidszorg, zodat alle jeugdzorgaanbieders bekend  zijn, aldus de inspectie.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Inspectie Jeugdzorg/Foto: Ton Kastermans

5 REACTIES

  1. Het zou eens goed zijn als de inspectie Jeugdzorg onderscheid maakt tussen verschillende instellingen. Met jarenlange loopbaan bij de R.v.d.Kinderbescherming ben ik van mening dat een kind beter geplaatst kan worden op een zorgboerderij of soortgelijke particuliere opvang en dan de reguliere jeugdzorg. Waarom weten werkers in de Jeugdzorg en R.v.d.K. wel waar het echt mis gaat en is de inspectie ‘zo verbaast ‘.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik interpreteerde de titel eerlijk gezegd zo dat de inspectie risico oplevert voor de jeugdzorg. Ik zag de : over het hoofd en zag geen aanhalingstekens. Zou die vileine interpretatie ook een beetje van toepassing kunnen zijn? Maar dan in die zin dat de inspectie staat voor het regelcomplex. Het is belangrijk dat onderscheid wordt gemaakt tussen commerciële jeugdzorg en ideële of maatschappelijke jeugdzorg. De overheid (de derde punt in de driehoek markt-overheid-civil society) maakt dat onderscheid misschien onvoldoende.

  4. De concluderende aanhaf van dit artikel wordt niet gedekt door de inhoud van het artikel: dat er geen inspectie mogelijk is betekent toch niet dat er grote risico’s zijn? Risico’s moet je toch ook constateren voor je kunt stellen dat ze er zijn. Is dit een logische fout van de opsteller van de tekst of een foute conclusie van de inspectie?

  5. Ik ben 10 jaar werkzaam geweest in de jeugdzorg. In die tijd heb ik in residenties of crisesopvang van jeugdzorg meegemaakt dat 1 jongere zich van het leven beroofde, 3 verkrachtingen die plaatsvonden ín de residentie en 1 ernstige bedreiging. In geen van deze gevallen heb ik de inspectie van de Jeugdzorg langs zien komen. Ik deel de mening van Sjaak van Osch. En ik denk dat de jeugdzorg moet beginnen met de veiligheid binnen haar eigen instellingen te garanderen.

  6. Dat de Jeugdzorg versnipperd is door talloze instellingen die een graantje mee willen pikken van de royale subsidies van Adre Rouwvoet is voldoende bekend.
    Persoonlijk heb ik ervaren dat jeugdzorg op een zorgboerderij te preferen valt voor een uithuis plaatsing. Het samenwerken op een boerderij met dieren en planten heeft een ongekende inwerking op jongeren die het spoor bijster zijn.
    De zorg van de inspectie Jeugdzorg is sterk overdreven en riekt naar concurrentienijd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.