Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Signalering vrouwenbesnijdenis onvoldoende’

Artsen hebben te weinig kennis om vrouwenbesnijdenis te herkennen. Daarom is het moeilijk om deze vorm van verminking te bewijzen. Voor het Openbaar Ministerie (OM) wordt vervolging dan lastig.
'Signalering vrouwenbesnijdenis onvoldoende'

Dat is gebleken in overleg dat betrokkenen als het OM, de kinderbescherming en de politie hebben gehad, meldde minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer. Als er sprake lijkt te zijn van vrouwenbesnijdenis, vinden artsen het vaak moeilijk om onomstotelijk vast te stellen dat dit ook daadwerkelijk het geval is.

Veilig stellen
Afgesproken is dat de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK’s) en de Raad voor de Kinderbescherming de politie er snel bijhalen als het gaat om vrouwenbesnijdenis. De politie kan dan eerder bewijs veilig stellen en advies geven over het doen van aangifte. Verder doen kinderbescherming en AMK’s al hun best om meer te weten te komen over deze vorm van mishandeling.

Meldcode
In Nederland is nog nooit iemand voor vrouwenbesnijdenis veroordeeld. Hoe vaak die voorkomt, is niet bekend. Organisaties die met jongeren werken, worden wettelijk verplicht een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Rick Nederstigt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.