Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Vrouwelijke genitale verminking onacceptabel

Een arts die ontdekt dat een vrouw is besneden, is verplicht dit te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Als er dan sprake is van een vrouwenbesnijdenis bij iemand die jonger is dan 18 jaar, zal de inspectie aangifte doen bij het Openbaar Ministerie.
IGZ: Vrouwelijke genitale verminking onacceptabel

Dit staat in het bulletin ‘Vrouwelijke genitale verminking’, dat onlangs is verschenen. Het is een herziening van het bulletin ‘Informatie over vrouwenbesnijdenis’ uit 1994.

Strafbaar
Zorgverleners mogen niet meewerken aan vrouwelijke genitale verminking. Een zorgverlener die het vermoeden heeft dat een meisje mogelijk besneden gaat worden, moet de ouders van het meisje op de strafbaarheid van deze ingreep wijzen.

Meldcode
Elke zorgverlener die het vermoeden heeft van een aanstaande besnijdenis kan gebruik maken van een meldcode die de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) in het leven heeft geroepen. Deze codehelpt de zorgverlener de afweging te maken of hij of zij het beroepsgeheim moet doorbreken en de mogelijke ingreep meldt bij het advies en meldpunt kindermishandeling(AMK).

(Bron: IGZ)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.