Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ voorlopig tevreden over Cordaan

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is voorlopig tevreden over de maatregelen die de Amsterdamse zorginstelling Cordaan tot nu toe heeft genomen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dat heeft de inspectie maandag laten weten.
IGZ voorlopig tevreden over Cordaan

De Inspectie voor de Gezondheidszorg deed onderzoek bij Cordaan na enkele ernstige incidenten en de maatschappelijke onrust die daarop volgde. Cordaan raakte in opspraak door de groepsverkrachting van een meisje in een instelling voor licht verstandelijk gehandicapten in Amsterdam-Zuidoost en door de verdrinkingsdood van een bewoner van verpleeghuis Slotervaart.

Bezoeken
In de zomer 2010 zijn onaangekondigde bezoeken afgelegd en in september en oktober werden aangekondigde inspectiebezoeken gebracht aan verschillende locaties. Cordaan heeft drie regio’s in en om Amsterdam en in elke regio zijn een verpleeghuis, een verzorgingshuis en twee woonlocaties voor verstandelijk gehandicapten bezocht.

Agressie
Bij de locaties Spreeuwenpark, Ketelmakerij en de woningen aan de Klinkerweg (regio Midden) was er nog niet zo lang geleden sprake van grote risico’s, zo schrijft de inspectie in het rapport. Bij deze locaties voor mensen met een licht verstandelijke beperking kwam de kwaliteit van de zorg door agressie-incidenten in het geding. Cliënten en medewerkers voelden zich niet veilig. Inmiddels is deze situatie ingrijpend veranderd, aldus de IGZ.

Betrokken
Aan de Wenckebachweg staan woonunits voor studenten. Cordaan biedt daar ook begeleiding aan een aantal cliënten met een licht verstandelijke handicap en bijkomende problematiek, zoals psychische en/of psychiatrische problemen, verslaving en criminaliteit. ‘De kwaliteit van het personeel op deze locatie in de regio Oost gaat omhoog,’ constateert de inspectie. Medewerkers krijgen weer leiding en coaching van een betrokken manager. Deze locatie moet wel het methodisch werken verbeteren.

Zo zijn er nog meer maatregelen die de zorgorganisatie moet nemen op de verschillende locaties Midden, Oost en West. De inspectie verwacht dat uiterlijk in februari 2011 één plan van aanpak voor de gehele sector Gehandicaptenzorg van Cordaan.

Leefbaarheid
Cordaan laat weten dat het aantal persoonlijk begeleiders wordt uitgebreid. Voor het verbeteren van het woon- en leefklimaat heeft Cordaan 15 miljoen euro extra aan de begroting voor 2011 toegevoegd.

Lees alles over Cordaan in ons dossier

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Cordaan/IGZ/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.