Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ bevel: onmiddellijk einde mishandeling in verpleeghuis

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vrijdag het bevel gegeven aan verpleeghuis Bernardus (Osira-Amstelring) om met onmiddellijke ingang de veiligheid van de bewoners van de verpleegafdelingafdeling de Varenhof te bewerkstelligen. Op de verpleegafdeling voor psychogeriatrische bewoners is sprake van (een vermoeden van) lichamelijke en geestelijke mishandeling.
IGZ bevel: onmiddellijk einde mishandeling in verpleeghuis

Op 4 april 2011 ontving de inspectie een melding over onheuse bejegening en hardhandige aanpak van bewoners van verpleegafdeling Varenhof. Bewoners werden getreiterd of geslagen. Een bewoner die graag nog een bord pap wilde, kreeg te horen dat hij eerst zijn bloemkool moest opeten. Uiteindelijk kreeg hij zijn bord pap, maar bleek dit de bloemkool in gepureerde vorm te zijn, overgoten met jus. Daarnaast werd een bewoonster die een medewerker sloeg teruggeslagen en werden bij een andere bewoonster sporen van mogelijke mishandeling aangetroffen. Een medewerker over wie familie bij het management had geklaagd, haalde op een onaangename wijze verhaal bij de familie.

Onvoldoende alert
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 6 april een inspectiebezoek gebracht aan verpleeghuis Bernardus in Amsterdam om de signalen te onderzoeken. Verschillende verpleeghuizen van Osira Amstelring staan al onder verscherpt toezicht van de IGZ. Er zijn gesprekken gevoerd met medewerkers en het management. Tevens heeft de inspectie een bezoek gebracht aan de verpleegafdeling. De inspectie komt tot de conclusie dat de Osiragroep-Amstelring, waar verpleeghuis Bernardus onder valt, onvoldoende alert is geweest op de veiligheid en correcte bejegening van de bewoners. Juist omdat de organisatie sinds 14 maart 2011 onder verscherpt toezicht van de inspectie staat, had dit niet mogen gebeuren of anders voortvarender aangepakt moeten worden.

Non-actief
Naast het bieden van een veilige omgeving voor de bewoners, wil de inspectie dat verpleeghuis Bernardus de medewerkers die zich schuldig hebben gemaakt aan lichamelijke en geestelijke mishandeling op non-actief stelt en het team van de Varenhof uiterlijk 12 april 2011 volledig vervangt door andere medewerkers die niet eerder betrokken zijn geweest bij de zorgverlening op de Varenhof.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: IGZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.