Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Iedereen met beperking moet kunnen werken

Voor iemand met een beperking is het moeilijk om werk te vinden. Dat heeft ook Niels Aussems ervaren. Hij heeft autisme en solliciteerde lange tijd om een passende baan te vinden. Toen dat niet lukte, besloot hij zelf de touwtjes in handen te nemen en begon hij voor zichzelf. Hij richtte de Nationale Talentenbank op, een online platform om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen.
werk-iStock.jpg
De Nationale Talentenbank biedt mensen met een arbeidsbeperking kansen op de arbeidsmarkt. - Foto: iStock

Aussems (25) is één van de 100.000 werklozen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Het merendeel van deze mensen zou graag willen werken, maar komt niet aan de bak. Ondanks de belofte van het kabinet om banen te creëren voor deze groep. Omdat Aussems vindt dat iedereen moet kunnen werken, besloot hij de Nationale Talentenbank op te richten.

Nationale Talentenbank

Het platform is bedoeld voor werkzoekenden die zichzelf vanuit een uitkering (WIA, Wajong en bijstand), het doelgroepenregister of vanuit het praktijkonderwijs verder willen ontwikkelen en willen voorbereiden op een baan. Op de website kunnen zij namelijk niet alleen een profiel aanmaken, maar ook trainingen, cursussen en webinars volgen. Lid worden van het platform kost 5 euro per maand. Dagblad Trouw vroeg Aussens of dit niet wat veel is voor mensen die geen baan hebben. ‘Nee. Voor dit bedrag kun je ook gratis heel veel cursussen volgen, er is keuze uit meer dan vierhonderd trainingen. En het is dé manier om zichtbaar te worden voor werkgevers. Het UWV heeft iets soortgelijks: de kandidatenverkenner. Maar dat nodigt totaal niet uit, de profielen zijn anoniem en erg zakelijk.’

Samenwerking

Om de Nationale Talentenbank op te richten, zocht Aussems de samenwerking met At Monday, Icademy, NCOI en Speaklive. Allemaal gerenommeerde partijen die de jonge ondernemer kunnen helpen om de zichtbaarheid en de kansen van mensen met een arbeidsbeperking te vergroten.

Wajonger

Het platform is op 31 maart gelanceerd met Aussems als directeur. Hij verdient hier overigens nog niets aan, maar heeft nu wel een baan. En vanuit deze baan gaat hij er alles aan doen om ook andere mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. ‘Met Niels Aussems als directeur heeft Nationale Talentenbank een voorman die bij uitstek weet wat er speelt onder arbeidsgehandicapten. De Wajonger strijdt al jaren voor de doelgroep en behartigd met verve hun belangen’, zo is te lezen op de website van de Nationale Talentenbank.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.