Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huwelijk met minderjarige niet langer erkend

Nederland wil nog uitsluitend huwelijken erkennen als bruid en bruidegom beiden 18 jaar of ouder zijn. Deze regel moet straks ook gelden voor de erkenning van buitenlandse huwelijken en voor alle buitenlanders die in Nederland trouwen.
Huwelijk met minderjarige niet langer erkend

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft de Tweede Kamer dinsdag geschreven dat hij veranderingen wil doorvoeren om uithuwelijking en gedwongen huwelijken tegen te gaan. Het kabinet kondigde begin oktober al een pakket maatregelen aan om huwelijksmigratie aan banden te leggen. Daarin werd al geopperd om buitenlandse huwelijken met een minderjarige niet langer te erkennen. Momenteel erkent Nederland huwelijken die in het buitenland zijn gesloten, als beide partners minimaal 15 jaar zijn.

Vaderland
De bewindsman breidt zijn oorspronkelijke plan uit met de maatregel dat huwelijken die naar buitenlands recht in Nederland worden gesloten, alleen worden erkend als beide partners minimaal 18 jaar of ouder zijn. Bij zo’n huwelijk gaat het om twee partners die niet over de Nederlandse nationaliteit beschikken en hier trouwen volgens het recht van hun vaderland.

Verdrag
Hirsch Ballin kan de voorgestelde veranderingen niet zomaar invoeren. Hij zal daarvoor moeten onderhandelen over de aanpassing van een internationaal verdrag. Hij onderzoekt momenteel de mogelijkheden daartoe.

Zwanger
Voor Nederlanders geldt nu al dat ze in principe pas vanaf hun 18de kunnen trouwen.
Hoewel de minister een minimumleeftijd van 18 jaar voor alle huwelijken voor ogen heeft, blijft er ruimte voor uitzonderingen. Zo kan een 16-jarige wel trouwen als zij zwanger is. Daarnaast kan in uitzonderingsgevallen ontheffing worden verleend, bijvoorbeeld als een van de partners ongeneeslijk ziek is.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.