Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulpvragers weten Reformatorisch Meldpunt te vinden

Het Reformatorisch Meldpunt heeft, drie maanden na de oprichting, ruim vijftig anonieme hulpvragen binnen gekregen. Deze hulpvragen zijn divers, maar het grootste deel bestaat uit meldingen over seksueel misbruik.

Het Reformatorisch Meldpunt is op 1 maart van start gegaan. Doel van het meldpunt is dat slachtoffers van seksueel misbruik uit de reformatorische gemeenschap anoniem hulp kunnen vragen aan mensen met dezelfde geloofsovertuiging. Bij het meldpunt zijn zeventien vrijwilligers actief die een achtergrond hebben in de hulpverlening hebben en getraind zijn om dit werk te doen.  Zij luisteren en geven advies om stappen in de goede richting te zetten.

Spreek over misbruik

Berna de Ruiter, projectleider van het meldpunt: ‘We zijn dankbaar dat de weg naar het Reformatorisch Meldpunt gevonden wordt. We hopen van harte dat dit een aanmoediging is voor anderen die de stap nog niet durfden te zetten, om ook contact op te nemen. Het is zo belangrijk om te spreken over seksueel misbruik.’

Hulpvragen

De meeste hulpvragen kwamen binnen via de anonieme contactmogelijkheid van WhatsApp. Ook  werd een deel van de gesprekken via een anoniem mailaccount gevoerd. Het Reformatorisch Meldpunt werkt bewust anoniem. ‘Hiermee zijn we zo laagdrempelig mogelijk.’ De hulpvragen die tot nu toe binnenkwamen bij het meldpunt hadden voornamelijk te maken met seksueel misbruik. Ook kwamen er hulpvragen binnen over pornografie, relatieproblematiek en huiselijk geweld.

Veilig Thuis, het advies en meldpunt voor huiselijk geweld, krijgt ook veel meldingen binnen. Zo veel, dat er niet genoeg hulpverleners zijn. Er is een wachtlijst en het wijkteam moet bijspringen. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.