Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulp aan allochtone meisjes in de put

Allochtone meisjes die het leven niet meer zien zitten, kunnen vanaf vrijdag terecht op een speciale website: www.jestaatnietalleen.nl. Die moet ze helpen hun problemen te overwinnen. De site is een initiatief van kenniscentrum Movisie en een aantal websites voor allochtone jongeren: Marokko.nl, Hababam.nl en Indianfeelings.nl. Dat maakten zij vrijdag bekend.
Hulp aan allochtone meisjes in de put

Reden voor de website is dat uit onderzoek is gebleken dat zelfmoordneigingen relatief vaak voorkomen onder sommige groepen allochtone meisjes. Volgens de initiatiefnemers is depressie vaak een oorzaak van zelfmoord bij allochtone meisjes, net als bij autochtone. Bij Turkse, Hindoestaanse en Marokkaanse meiden speelt echter ook vaak mee dat zij weinig bewegingsvrijheid hebben.

Bedenken
Op de website kunnen de meisjes allerlei informatie vinden: hoe suïcidaal gedrag ontstaat, wat je eraan kunt doen en waar je hulp kan krijgen. Turkse, Hindoestaanse en Marokkaanse meisjes hebben meegeholpen bij het bedenken van de site.

Zelfmoord
Uit onderzoek uit 2009 bleek dat zelfmoordpogingen relatief vaak voorkomen bij Turkse en Surinaams-Hindoestaanse meisjes. Een sociologe van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam nam ongeveer 5000 middelbare scholieren uit Rotterdam onder de loep. Bijna een op de vijf Hindoestaanse en een kleine 15 procent van de Turkse meisjes had ooit een zelfmoordpoging gedaan. Bij de Nederlandse meisjes was dit een kleine 10 procent. Marokkaanse meisjes (6,2 procent) bleken juist minder vaak een zelfmoordpoging te hebben gedaan.

Omvang
Tweede Kamerlid Khadija Arib van de PvdA heeft eerder ook al aan de bel getrokken over het aantal zelfmoorden onder allochtone meisjes. Ze wil nu van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) weten of zij wel de precieze omvang van het probleem in beeld heeft. Arib is bezorgd dat veel hulpinstanties, zoals in de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg, nog steeds niet in staat zouden zijn om de meisjes adequate hulp te bieden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.