Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoorn oogst succes met nazorg gevangenen

Uit een onderzoek van de Inspectie voor de Sanctietoepassing (ISt) blijkt dat de voorbereiding van ex-gedetineerden op de terugkeer in de maatschappij onvoldoende is. De nazorg moet beter georganiseerd worden om het risico op recidive te verminderen, vindt de Inspectie. De gemeente Hoorn oogst wel succes met de nazorg, de recidive is daar slechts 3 procent.
Hoorn oogst succes met nazorg gevangenen

Door Alexandra Sweers – De Inspectie heeft onderzoek gedaan naar het werk van medewerkers maatschappelijke dienstverlening in de penitentiaire inrichtingen. En naar de overdracht tussen penitentiaire inrichtingen en gemeenten. Het gevangenispersoneel dat gedetineerden helpt terug te keren naar de samenleving blijkt moeite te hebben om woonruimte voor hen te vinden. Ook lopen ze tegen problemen aan bij het opstellen van een plan om schulden te saneren.

Hoorn
De bevindingen van de Inspectiedienst lijken niet op de gemeente Hoorn te slaan. Het landelijke gemiddelde van ex-gedetineerden die binnen twee jaar opnieuw de fout in gaan ligt op veertig procent. In Hoorn is dat nog geen drie procent, zo blijkt uit cijfers van de afgelopen twee jaar. Van de 110 gevangenen die hulp kregen, kwamen er drie weer in de gevangenis terecht. De zes ex-gedetineerden die hulp weigerden, belandden allemaal opnieuw achter de tralies.

Succes
De succesformule in Noord-Holland is de samenwerking van de juiste partijen op het Coördinatiepunt Nazorg, volgens de woordvoerder van de gemeente. Hoorn heeft medewerkers van Reclassering Nederland aangetrokken, die de ex-gevangenen persoonlijke hulp geven. Een woningcorporatie werkt mee, waardoor het makkelijker is om een woning te vinden en het leven van de ex-gevangenen weer op de rails te krijgen, aldus de woordvoerder.

Vanaf 2006 wordt iedere gemeente geacht een coördinatiepunt Nazorg te hebben. Het kabinet wil de recidive verminderen met tien procentpunt.
 
Lees hier het inspectierapport ‘Aansluiting nazorg in het gevangeniswezen’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.