Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoog risico op zelfdoding na misbruik in jeugd

Mensen die in hun jeugd fysiek mishandeld of seksueel misbruikt zijn, doen aanzienlijk vaker een zelfmoordpoging dan leeftijdgenoten met een minder problematisch verleden. Dat blijkt uit een onderzoek in 21 westerse en niet-westerse landen, zo meldt Psy.
Hoog risico op zelfdoding na misbruik in jeugd

Mensen die in hun jeugd mishandeld of misbruikt zijn, hebben een driemaal zo groot risico om suïcidaal te worden als fortuinlijker leeftijdgenoten. Bij seksueel misbruikte kinderen is het risico op een zelfmoordpoging tussen het vierde en het twaalfde jaar zelfs tienmaal zo groot als bij niet-misbruikte leeftijdgenoten. Naarmate de kinderen opgroeien, wordt dat risico geleidelijk kleiner.

Scheiding
Het risico op zelfdoding is groter als de betrokkenen in hun jeugd ook andere trauma’s hebben opgelopen, bijvoorbeeld door de scheiding van hun ouders of langdurige ziekte. Een en ander blijkt uit de antwoorden van 55.299 deelnemers aan de World Mental Health Survey. Het Nederlandse deel van de studie werd uitgevoerd door Ron De Graaf (Trimbos-instituut) en zijn collega-onderzoekers.

Preventie
Aanleiding voor de studie, zo meldt Psy, was de behoefte om meer zicht te krijgen op de risicofactoren voor zelfmoordpogingen en gedachten daaraan. De resultaten zijn dan ook vooral van belang in het kader van preventie. Omdat psychische problemen veelal als belangrijkste risicofactor worden beschouwd, is preventie vooral gericht op psychiatrische patiënten. Uit het onderzoek blijkt dat er ook aandacht moet zijn voor gezinnen waarin kinderen een verhoogd risico lopen op fysieke mishandeling en seksueel misbruik. Preventie kan in die gevallen bijdragen aan het terugdringen van het aantal zelfmoorden.

Poging
Zo’n tien jaar geleden besloten onderzoekers uit 21 landen om onder de noemer World Mental Health Survey een onderzoek te starten naar psychiatrische problematiek. Willekeurig geselecteerde deelnemers moesten aangeven of zij ooit suïcide hadden overwogen of daadwerkelijk een zelfmoordpoging hadden gedaan. Ook werd gevraagd naar concrete traumatische gebeurtenissen die zij mogelijk tussen hun vierde en twaalfde jaar hadden meegemaakt. De resultaten van het onderzoek zijn in juli gepubliceerd in de British Journal of Psychiatry.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter >>

Bron: Psy/foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.