Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hond uitlaten tegen eenzaamheid

Opa’s en oma’s passen op een huisdier, kortweg OOPOEH, heeft de Nationale Eenzaamheid Prijs gewonnen. Eenzaamheid de deur uit door ouderen aan een huisdier en aan het baasje te verbinden.

De Week tegen Eenzaamheid is begonnen met het congres op 22 september, waar uit 3 genomineerde projecten tegen eenzaamheid een winnaar is gekozen. Opa’s en oma’s passen op een huisdier, OOPOEH, won met 55% van de stemmen. Het is een Amsterdams project, dat eenzaamheid wil bestrijden door ouderen te verbinden aan een huisdier en een baasje in de buurt. De ouderen krijgen een rol van betekenis en komen in contact met gezinnen in de buurt en bewoners in de wijk.

Eenzame ouderen

De jury koos voor OOPOEH omdat dit project innovatief is, de affectieve vermogens van ouderen aanspreekt en een praktische oplossing biedt voor eenzame ouderen en voor gezinnen die vanwege werk en school een oppas voor hun huisdier nodig hebben. Via de website van OOPOEH worden baasjes en ouderen gezocht en gevonden. Het baasje betaalt lidmaatschap – 12,50 per maand per huisdier – aan de Stichting OOPOEH als de match met de oppasser is geslaagd.

Tijdens de het Nationaal Eenzaamheid Congres sprak wethouder Hugo de Jonge van Rotterdam over ‘het andere gezicht van Rotterdam’, waar 49% van de mensen zegt eenzaam te zijn. De rol van de gemeente is volgens De Jonge cruciaal om eenzaamheid tegen te gaan. Lees meer>>

Vrijwilligers

De andere genomineerden voor de prijs waren: ‘Beauty voor de Senior’: een initiatief in Den Haag voor ouderen (voor zowel dames als heren) die weinig naar buiten komen, ouderen in zorginstellingen en ouderen met een aandoening zoals niet aangeboren hersenletsel of dementie. Vrijwilligers bieden bij mensen thuis, in buurthuizen en in zorginstellingen beauty-verwenmiddagen aan. Op die manier hebben de senioren een gezellige middag, meestal in groepsverband en hebben ze de mogelijkheid om onderling contact en vriendschappen te ontwikkelen.

Sociaal contact

De derde genomineerde – Join us uit Veghel – is een project gericht op jongeren tussen 13 en 18 jaar die moeite hebben met sociaal contact. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren met een vorm van autisme, jongeren die te weinig vertrouwen in zichzelf hebben, van nature gesloten zijn of een laag zelfbeeld hebben. Zij ontmoeten elkaar tweewekelijks in een jongerencentrum, onder begeleiding van pedagogen. Ze hebben een gezellige avond en er wordt gewerkt aan sociale vaardigheden, zelfvertrouwen, vrijetijdsbesteding en het wegnemen van eenzaamheidsgevoelens.

Eenzaamheidsprijs

De uitreiking van Nationale Eenzaamheidsprijs op donderdag 22 september luidde de start van de Week tegen Eenzaamheid in. Initiator Coalitie Erbij wil met deze jaarlijkse eenzaamheidweek aandacht vragen voor het gemis van verbondenheid van meer dan een miljoen Nederlanders die zich sterk eenzaam voelen. Door het hele land worden deze week de zogenoemde Kom erbij-activiteiten georganiseerd. Om nieuwe sociale contacten op te doen, bestaande contacten te versterken, workshops omgaan met eenzaamheid en ook leuke culturele uitstapjes.

Lees hier meer over de activiteiten tijdens de Week van de Eenzaamheid 22 september tot 1 oktober>> Op de website vind je voorbeelden en een toolkit om activiteiten tegen eenzaamheid te organiseren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.