Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe weet je welke zorgverzekering het beste bij jou past?

Wil je overstappen van zorgverzekering? Of ben je net achttien jaar geworden en moet je jouw eerste zorgverzekering afsluiten? Dan wil je uiteraard de zorgverzekering afsluiten die het beste bij jou past. Doordat er ontzettend veel mogelijk is op het gebied van zorgverzekeringen, is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom bieden wij je de helpende hand. In deze tekst helpen wij je namelijk te bepalen welke zorgverzekering het beste bij je past.

Basisverzekering

Iedere Nederlander van achttien jaar en ouder is wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De minimale verzekering die je af dient te sluiten is de basisverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor medisch noodzakelijke zorgkosten. Hierbij kun je denken aan de kosten voor de huisarts, zorg voor kinderen tot achttien jaar, medisch specialisten en kraamzorg. Wat er precies binnen de dekking van de basisverzekering valt, wordt ieder jaar door de overheid bepaald. Vandaar ook dat het basispakket bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is.

Aanvullende verzekeringen

Ondanks dat het voldoende is om de basisverzekering af te sluiten, is niet iedereen tevreden met de dekking van deze verzekering. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Bij de meeste verzekeraars kun je verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering kiezen voor de tandarts of fysiotherapie.

Als je jouw zorgverzekering uitbreidt met één of meer aanvullende verzekeringen, ga je een hogere premie betalen. Heb je een slecht gebit of moet je vaak naar een fysiotherapeut? Dan kan het interessant zijn om je hier aanvullend voor te verzekeren. Onderaan de streep kun je dan namelijk goedkoper uit zijn dan wanneer je deze kosten zelf moet betalen. Bereken eerst of dit het geval is voordat je daadwerkelijk voor een aanvullende verzekering kiest. Het zou immers zonde zijn als je onnodig veel betaalt voor een zorgverzekering.

Eigen risico

Het eigen risico is ook iets om rekening mee te houden bij het afsluiten van een zorgverzekering. Je krijgt altijd te maken met het eigen risico, ongeacht de zorgverzekering die je afsluit. In Nederland geldt er namelijk een verplicht eigen risico. Voor 2023 heeft de overheid dit vastgesteld op 385 euro. Dit houdt in dat je de eerste 385 euro van de zorg uit het basispakket zelf betaalt, tenzij er voor de zorg geen eigen risico geldt.

Naast het verplicht eigen risico werken zorgverzekeraars ook met een vrijwillig eigen risico. Dit staat standaard op 0 euro, maar je kunt ervoor kiezen om dit te verhogen naar 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Als je voor vrijwillig eigen risico kiest, draai je zelf op voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt. Het voordeel hiervan is dat de premie daalt.

Vergelijking maken

Wil je enkel de basisverzekering afsluiten? Dan denk je misschien niet dat het zin heeft om een vergelijking te maken. De dekking van deze verzekering is bij iedere verzekeraar immers hetzelfde. Toch loont vergelijken wel, want de premie van een basisverzekering verschilt per verzekeraar. Per maand bespaar je misschien maar een paar euro, maar op jaarbasis kun je hierdoor behoorlijk wat geld besparen. Vergelijk zorgverzekeringen daarom altijd met elkaar voordat je een keuze maakt. Staar je overigens niet blind op de prijs, want het is belangrijker om goed verzekerd te zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.