Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoe voorkom je uithuisplaatsingen?

De beslissing van professionals om in te grijpen in een gezin, heeft vergaande gevolgen. Beroepsverenigingen en het Nederlands Jeugdinstituut hebben richtlijnen opgesteld voor veertien thema’s. Om de jeugdwerker te helpen bij zijn besluit.
jeugdhulp richtlijnen
Richtlijnen voor 14 thema's om de jeugdwerker te helpen in zijn besluiten - Foto: ANP XTRA

Als kinderen of jongeren uit huis worden geplaatst, is dat een ingreep in de onverbrekelijke band tussen kinderen en hun ouders. De beslissing een kind uit huis te plaatsen is ingrijpend, voor cliënten, maar ook voor de professional. Omdat de gevolgen van de uithuisplaatsing vaak pas achteraf zichtbaar worden. Om de jeugdwerker te ondersteunen bij zo’n besluit, hebben beroepsverenigingen op 14 thema’s richtlijnen opgesteld, met onderbouwing.

Richtlijnen

Professionals, wetenschappers en cliënten zijn betrokken bij de totstandkoming van de richtlijnen. De Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW), het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) zijn betrokken en autoriseren de totstandkoming van de richtlijnen. Er zijn werkkaarten voor professionals gemaakt om de werkwijze praktisch te maken. Elke richtlijn heeft een onderbouwing en er is een versie voor cliënten.

‘Jeugdhulp is één grote proeftuin geworden.’ Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert in zijn eerste rapport over de transitie van de jeugdzorg. ‘De wijkteams zijn nog zoekend. Lees meer>>

Cliënt

De richtlijnen zijn bedoeld om professionals te ondersteunen in hun dagelijkse werk. De richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming bieden verder een overzicht van de laatste kennis, op basis van wetenschap, praktijk én cliëntvoorkeuren. Met de praktische aanbevelingen en met deze kennis binnen handbereik, beslist de professional samen met zijn cliënt over een effectieve aanpak. Om zo de zware vormen van hulp en interventie te voorkomen.

De thema’s waar richtlijnen voor zijn opgesteld:

Crisisplaatsing; ernstige gedragsproblemen; KOPP (kinderen van ouders met psychiatrische problemen); problematische gehechtheid; stemmingsproblemen, uithuisplaatsing ADHAD; kindermishandeling; middelengebruik, multiprobleemgezinnen; pleegzorg; residentiële hulpverlening; met cliënt beslissen over passende hulp; scheiding en problemen van jeugdigen. Naar de website www.richtlijnenjeugdhulp.nl>>

Transformatie van het sociaal domein is volop aan de gang. Luister naar ervaringen van collega’s en haal inspiratie uit vernieuwende concepten. De resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de effecten van de decentralisaties komen aan de orde op het Congres: van transitie naar transformatie; bent u al bij de finish? Op 18 juni 2015, Jaarbeurs, Utrecht. Schrijf je in>>

1 REACTIE

  1. Ik ben ontzettend benieuwd of de professionals gebruik gaan maken van de richtlijnen. Helpt het in het nemen van beslissingen? Geeft het jou richting? Kortom, heb je er iets aan? Zie ook <a href=’../../../../Opinie/2015/4/Uithuisplaatsing-zelden-wens-van-kind-1743174W/’>mijn blog op deze website als ervaringsdeskundige m.b.t. uithuisplaatsing</a>. 
    Hoop van harte dat jullie reageren hierop!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.