Hoe meer jongeren sporten, hoe meer alcohol ze drinken’

Bier in sportkantines? IJslandse experts die Nederland bezochten om hun succesvolle preventiebeleid rondom alcoholgebruik uit de doeken te doen, waren geschokt. Uit de eerste resultaten van een onderzoek naar het alcoholgebruik van jongeren in zes Nederlandse gemeenten, blijkt dat ‘Nederland een sterke alcoholcultuur heeft’, aldus Jeroen de Greeff, beleidsadviseur van het Trimbos-instituut.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Hoe meer jongeren sporten, hoe meer alcohol ze drinken’
Foto: AdobeStock

De sterke relatie tussen alcohol en sport is volgens De Greeff typerend voor Nederland. ‘Denk alleen maar aan het Holland Heineken Huis met de Olympische Spelen. In veel sportkantines gaat de tap tijdens jeugdtoernooien open.’ In veel landen is de combinatie ondenkbaar. Integendeel, vaak drinken jongeren die veel sporten juist minder alcohol.

Grootgebruikers

Zo ook IJslandse jongeren. Tot twintig jaar terug waren zij nog de grootgebruikers van Europa. Ze dronken, rookten en gebruikten meer drugs dan Europese leeftijdsgenoten. Maar die tijd is voorbij. Nu gebruiken ze het minst van alle jongeren in Europa. Ter illustratie: in 1998 was 42 procent

0
759

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.