Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe kun je mensen met dementie helpen?

9 van de 10 Nederlanders weten niet of nauwelijks hoe ze mensen met dementie kunnen herkennen of helpen. Dat blijkt uit onderzoek van “Samen dementievriendelijk”. Daaruit blijkt ook dat mensen wel graag willen weten hoe ze dementerenden kunnen ondersteunen. En dat kan via online trainingen.

Op dit moment wonen zo’n 270.000 mensen in Nederland met dementie, en het aantal zal in enkele jaren verdubbelen. Het is belangrijk om mensen met dementie te kunnen ondersteunen, want 7 op de 10 mensen met dementie woont nog thuis, doet boodschappen en reist met de trein. Nederlanders krijgen dus in de samenleving steeds meer te maken met mensen met dementie. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlanders niet of nauwelijks dementie kunnen herkennen, laat staan ermee omgaan.

Onderzoek

De enquête is gehouden via het “Samen dementievriendelijk”, een programma dat tot doel heeft om mensen kennis en handvaten te bieden om dementie in het dagelijks leven te herkennen en er goed mee om te kunnen gaan. Het programma is voor het grote publiek en voor mensen in bedrijven en organisaties die te maken hebben met mensen met dementie.

Als mensen met dementie zelf vertellen wat ze belangrijk vinden, komt één boodschap vrijwel altijd terug: hun partner is een grote steun. Maar sommige mensen met dementie hebben geen partner. Voor hen is het leven nog ingewikkelder. Lees meer>>

Training

Het programma biedt – online – trainingen voor mensen die veel in contact komen met dementerenden, zoals bedrijven in het vervoer, de detailhandel, ambtenaren bij de gemeenten en voor mensen die actief zijn in het vrijwilligerswerk. Veel trainingen zijn gratis. Initiatiefnemers van het programma zijn Alzheimer Nederland, Deltaplan dementie, pensioenfonds PGGM en het ministerie van VWS.

Albert Heijn

Supermarktketen Albert Heijn liet vorige week al weten dat ze aan ca. 1000 medewerkers van tien filialen de online training “Goed omgaan met dementie” ter beschikking stelt. Daarnaast volgen vijftig medewerkers een training op locatie. De trainingen zijn onderdeel van een pilot om de service van Albert Heijn aan te laten sluiten bij klanten met dementie.

Meer informatie: www.samendementievriendelijk.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.