Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips bij extreem warm weer

Het RIVM heeft aangekondigd dat vanaf gisteren (dinsdag 19 juli) het Nationaal Hitteplan van kracht is in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel. De warmte brengt vooral risico's met zich mee voor kwetsbare mensen. Weet jij wat je moet doen?
hitteplan
Foto: ANP

Kleine kinderen, ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in 2007 een hitteplan opgesteld om organisaties op tijd te informeren over wat te doen bij een periode van aanhoudend warm weer.

Beter plan

Het Nationaal Hitteplan is vorig jaar verbeterd. Er staat nu beter aangegeven welke verantwoordelijkheden de verschillende organisaties hebben bij extreem warm weer. Het plan gaat nu in bij vier dagen warm weer (boven de 27 graden) in plaats van vijf dagen. Zo’n periode van aanhoudende hitte is goed te voorspellen door het KNMI, in tegenstelling tot een hittegolf. Dan heb je het over vijf dagen met temperaturen van 25 graden of hoger met daarin minimaal 3 tropische dagen van 30 graden of hoger. Zo’n hittegolf wordt altijd achteraf vastgesteld.

Waarschuwing

Het RIVM waarschuwt nu dus voor een periode van aanhoudende hitte. Organisaties die met kwetsbare mensen werken, kunnen nu nagaan of ze er klaar voor zijn of dat ze nog maatregelen moeten nemen.

Welke klachten zijn er bij warm weer?

Bij warm weer lopen kwetsbare mensen meer risico op vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook zijn jeuk en uitslag met blaasjes nare gevolgen van warm weer. In heel erge gevallen kun je uitdrogen en daardoor last krijgen van kramp en misselijkheid en zelfs bewusteloos raken. Hier moet je op letten:

Drink voldoende

Zorg dat iedereen voldoende drinkt (2 liter per dag). Het is belangrijk dat ouderen extra drinken, ook al hebben ze geen dorst. Als mensen al weinig drinken verdwijnt ook de eetlust. Blijven drinken dus! Alleen een glas drinken voor hen neerzetten is soms niet genoeg, help waar nodig. Let op met koffie, de cafeïne zorgt voor een versnelde hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur en dat is niet fijn bij warm weer. Pap, vla, soep en fruit zoals bijvoorbeeld watermeloen bevatten ook vocht. Misschien overbodig om te vermelden, maar alcohol onttrekt juist vocht aan je lichaam. Slikt iemand medicijnen waarbij je niet veel mag eten of drinken, neem dan contact op met de behandelend arts.

Draag koele kleding

Zorg dat je cliënt luchtige, lichtgekleurde kleding draagt van katoen of linnen. Bedek het hoofd met een zonnehoed of zonneklep en zorg natuurlijk dat cliënten zich insmeren met een hoge beschermfactor.

Heb jij tips? Deel ze!

Wat doe jij om de hitte te beperken? Laat je tip hieronder achter via de reageerknop

Pas je tempo en programma aan

Plan in een warme periode niet ontzettende drukke activiteiten of zorg dat het programma niet op het heetst van de dag plaats vindt. Dat is tussen 12.00 en 16.00 uur. Het is zinvol om alleen in de ochtend naar buiten te gaan. Ga je toch in de middag naar buiten, zoek dan de schaduw op. Een voetenbadje kan helpen te verkoelen.

Hou het huis koel

Laat de zonwering zakken of doe de gordijnen dicht van kamers die veel zon krijgen. Doe overdag de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen. Zet de ramen ’s nachts en vroeg in de morgen open.

Let op jezelf en je collega’s

Je moet niet alleen op je cliënt letten, maar ook op jezelf en je collega’s. Ook voor jou geldt dat luchtige kleding je koel houdt. Ga verstandig om met inspanningen en let erop dat niet alleen je cliënten, maar ook jij voldoende eet en drinkt. Houd je collega’s ook goed in de gaten.

Let op geïsoleerde mensen

Vrijwilligers en mantelzorgers, let goed op oudere mensen in de buurt die geïsoleerd leven. Overleg met buren of zij een extra oogje in het zeil willen houden. Als je vindt dat iemand zich vreemd gedraagt of verward is, raadpleeg dan de huisarts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.