Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

De afgelopen week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Van de oprichting van de eerste stichting voor euthanasie bij psychische aandoeningen tot een nieuwe podcast van Movisie. Ook zijn er twee indrukwekkende documentaires te bekijken. Lees snel verder. In slechts een paar minuten ben je weer helemaal bij!
WEEKOVERZICHT 20-27 OKTOBER

Eerste stichting opgericht voor euthanasie bij psychische aandoeningen

De eerste stichting voor euthanasie bij psychische aandoeningen wordt zaterdag 28 oktober gelanceerd in Groningen. Dit Kenniscentrum Euthanasie bij psychische Aandoeningen (KEA) wil kennis over, begrip voor en de mogelijkheid van euthanasie bij psychische aandoeningen vergroten. Stichting KEA is een initiatief van psychiaters Menno Oosterhoff en Kit Vanmechelen én van naasten van patiënten. Het is de eerste stichting wereldwijd die patiëntgericht de belangen behartigt van mensen met een psychische aandoening die euthanasie willen. Lees hier meer. 

Lees ook: Je cliënt wil euthanasie. Wat betekent dit voor jou?


W in de Wijk gaat internationaal

W in de Wijk is een aanpak voor inclusieve wijken waar mensen met een psychische kwetsbaarheid welkom zijn. Op het internationale European Assertive Outreach Foundation-congres in Leuven mocht W in de Wijk een presentatie geven over deze wijkaanpak. Deze sprong in het oog, schrijft Movisie, omdat niet de ggz-benadering maar de wijkbenadering de nadruk kreeg.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en praktijkverhalen van het sociaal domein met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Twee nieuwe documentaires op 3Doc en 2Doc

1.  Wanneer waan werkelijkheid wordt 

Jöran heeft een bipolaire stoornis, dit maakt hem kwetsbaar voor depressies, manieën en psychoses. Hij kan er op dit moment goed mee leven, maar dat is in het verleden wel anders geweest. Jöran duikt in zijn duistere verleden en gaat in gesprek met de mensen die zijn ziekte van dichtbij hebben meegemaakt. Hoe ga je om met deze stoornis en het onbegrepen gedrag dat daarbij komt kijken? En hoe doorbreek je het taboe dat nog altijd op de ziekte drukt? Kijk de documentaire hier. 

2. Zie je mij

De achttienjarige dakloze Syb vecht tegen alle verwachtingen in om zijn verslaving en mentale gezondheidsproblemen te overwinnen, terwijl hij worstelt met huisvesting, onzekerheid en financiële problemen. Syb is cliënt bij Brijder Jeugd en komt regelmatig bij de Reakt locatie De Pitstop, een jongereninloop in Alkmaar. Kijk de documentaire hier. 

Lees ook: Deze 11 films wil je als sociaal werker gezien hebben


Movisie lanceert nieuwe podcast over de ggz en het sociaal domein

De ggz is volop in beweging. De rol die het sociaal domein kan spelen in herstel van mensen met psychische problematiek wordt toenemend gezien en ingezet. De nieuwe podcastserie van Movisie ‘Ggz en sociaal domein: samen voor de leefwereld’ verkent deze beweging aan de hand van praktijkinitiatieven en onderzoek. Beluister de eerste aflevering hieronder.


Schrijnende taferelen bij thuiswonende ouderen die niet naar de tandarts kunnen

De schaarste aan tandartsen is zo groot, dat thuiswonende kwetsbare ouderen geen tandarts meer zien. Dat leidt tot schrijnende taferelen achter de voordeur, dat meldt dagblad Trouw. De krant sprak tandarts en hoogleraar gerodontologie Anita Visser, die kwetsbare ouderen thuis behandelt en daar vaak verwaarloosde gebitten aantreft. Afgebroken tanden en kiezen, ontstekingen of kapotte kunstgebitten zijn geen uitzondering, omdat bijvoorbeeld goed poetsen en onderhoud lastig zijn voor wie oud en ziek is. “Deze mensen kunnen niet meer zelf naar de tandartspraktijk komen. En de tandarts komt ook niet naar jou, zo druk is die”, zegt Visser tegen Trouw. Lees het volledige artikel met meer duiding hier


‘Stem jij ook?’ geeft in duidelijke taal uitleg over de verkiezingen

Over een aantal weken is het zover: dan zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is het echter niet altijd duidelijk wat de Tweede Kamer precies doet, hoe hij of zij een partij kiest en hoe stemmen zelf werkt. Het project ‘Stem jij ook?’ van ProDemos geeft antwoord op deze vragen. Er is een speciale website ingericht met informatie die goed te begrijpen is voor mensen met een licht verstandelijke beperking, hun naasten en professionals. Korte filmpjes op de website ‘Stem jij ook?’ laten zien hoe het stemmen werkt. Handig om zo je cliënt te helpen bij het stemmen of bij het beantwoorden van vragen over de verkiezingen.


Jeugdbescherming is inderdaad niet op orde, erkent minister Weerwind

Er gebeurt weliswaar van alles om te proberen de problemen in de jeugdbescherming op te lossen, maar dat levert volgens een groot deel van de Tweede Kamer te weinig concrete resultaten op. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) erkent dat ‘we er nog lang niet zijn’, maar er zijn wel belangrijke stappen gezet, zei hij donderdag 26 oktober in een Kamerdebat over de jeugdbescherming. Lees hier meer. 

Vier vragen over de acties van jeugdbeschermers 


Ggz-instellingen draaien verlies

Ruim een op de drie organisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft vorig jaar verlies gedraaid, meldt het ANP. Volgens coöperatie Intrakoop, die de financiën van de sector jaarlijks monitort, is 35 procent in het rood beland, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Ook de resultaten van organisaties die nog wel financieel gezond zijn, daalden. De onderzoekers wijten dat aan een mix van factoren die de kosten voor instellingen sterk opdrijven. “Stijgende personeelskosten door de krapte op de arbeidsmarkt, een torenhoog ziekteverzuim en fiks hogere kosten voor energie hebben hun sporen nagelaten”, somt Intrakoop op.

Lees hier het weekoverzicht van week 42 terug.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.