Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

In de 6e week van 2024 gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Lees onder meer over Surinaamse ouderen die over één kam worden geschoren, het manifest voor kinderrechten en honderden jongeren die gekoppeld worden aan mensen met dementie.
Foto: Pixabay

1. Surinaamse ouderen over hun buurt

Ouderen wonen steeds langer thuis, maar is hun buurt wel leeftijdsvriendelijk? Warsha Jagroep deed aan de Erasmus University Rotterdam voor haar proefschrift onderzoek onder Surinaamse ouderen over hun buurt. Die sluit lang niet altijd aan op hun behoeften. Dat terwijl Surinaamse ouderen gemiddeld minder bewegen en vaker kampen met chronische ziekten.

De Surinaamse ouderen zijn een van de grootste groep met een migratieachtergrond in Nederland, maar worden vaak over één kam geschoren als autochtone ouderen, legt Jagroep uit. ‘Ik snap dat deels wel, omdat zij bijvoorbeeld niet dezelfde taalbarrière hebben als Marokkaanse of Turkse ouderen. Toch laat mijn onderzoek zien dat Surinaamse ouderen andere behoeften hebben, bijvoorbeeld als het gaat om sociale en fysieke activiteiten. Tegelijk zie je dat chronische ziekten, zoals Diabetes type II, vaker voorkomen bij deze groep en dat zij minder bewegen. Een spinningklasje spreekt Surinaamse ouderen niet altijd aan, maar traditionele dans lopen ze wel warm voor.’

2. Experimenteren in de wijk

Studenten Verpleegkunde van mboRijnland gaan voortaan wekelijks met de ‘Expobike’, een bakfiets gevuld met zorgtechnologie, de wijk in. Ze willen zorgprofessionals en inwoners leren wat zorgtechnologie is. Ze brengen bezoekjes aan ouderen en laten zien welke hulpmiddelen er zijn. In de Expobike zit de Helpsoq, een hulpmiddel waarmee ouderen gemakkelijk zelf hun steunkous kunnen aantrekken en een VR-bril. De bakfiets is onderdeel van het nieuwe ‘Experimenteerhuis’, een plek in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer waar studenten, zorgprofessionals, cliënten en mantelzorgers experimenteren met zorgtechnologie. Lees hier meer over dit project.

3. Manifest voor kinderrechten

Deze week werd het Manifest Kinderrechten in preventie, ondersteuning en zorg door Brigit Toebes (Aletta Jacobs School of Public Health), Karine van ‘t Land en Alies Struijs (beiden van Johannes Wier Stichting) overhandigd aan Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van VWS. Het manifest roept op tot verbetering van preventie, ondersteuning en zorg voor kinderen in Nederland, met vier fundamentele kinderrechten als leidraad en het recht op gezondheid als kernpunt. 

Het manifest is mede een reactie op het VN-Kinderrechtencomité dat eerder vaststelde dat in Nederland het belang van kinderen onvoldoende voorop staat, en dat de stem van kinderen onvoldoende wordt gehoord.

4. Stijgende prijzen blijven zorgelijk

Stijgende prijzen en een hoge energierekening zijn de grootste zorgen die mensen hebben op het gebied van geld. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Geldfit. In 2023 werd ruim 3,5 miljoen keer gebruikgemaakt van Geldfit.nl, de website met gratis informatie en advies over geld. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2022. Daarnaast belden bijna 50.000 mensen het gratis telefoonnummer 0800-8115. Lees dit gratis artikel over de werkwijze en effectiviteit van Geldfit.

5. Honderden jongeren gekoppeld aan mensen met dementie

Samen een museum bezoeken, boodschappen doen of een cappuccino drinken. Een greep uit de activiteiten die je kunt ondernemen met iemand die dementie heeft. Dit kalenderjaar gaan honderden jongeren, in het kader van maatschappelijke diensttijd, wekelijks op bezoek bij iemand met dementie. Het gaat in elk geval om 900 jongeren in de komende drie jaar. Alzheimer Nederland is hierbij kennispartner in deze samenwerking met Careibu, dat de jongeren koppelt aan een persoon met dementie. Een half jaar lang staat er dan wekelijks een bezoekje in de agenda: praktische ondersteuning én gezelschap ineen.  

6. Te weinig kennis over Nederlands-Indië

Ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië ervaren regelmatig dat zorgverleners te weinig kennis hebben over hun historische en culturele achtergronden. Dat is weer van invloed op de kwaliteit van de zorgverlening, omdat uitingen en gedrag onvoldoende worden herkend. Met name daar waar trauma’s uit de Tweede Wereldoorlog op hogere leeftijd of bij dementie als heftiger ervaren worden. 

ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Stichting Pelita ontwikkelden de vijfdelige videoleerlijn ‘Begripvol zorgen – Echo’s uit Nederlands-Indië’, waarin met korte films wordt geschetst hoe met deze zorgvragen om te gaan. In Nederland wonen naar schatting zo’n 2 miljoen mensen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië.

Verslaving en lichamelijke klachten zijn met elkaar verweven. Het is voor sociaal werkers van belang om somatische klachten van cliënten tijdig te herkennen, zodat de vroegsignalering van verslaving verbetert. Waar begin je? Verpleegkundig specialist Chris Loth deelde afgelopen week op het ‘Jaarcongres Verslaving in het sociaal domein’ bruikbare inzichten en tips. Let op: premium artikel voor abonnees.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.