Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Deze week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Deze week gaat het onder meer over kinderen met autisme die niet naar school gaan. Ook ging het over de Verkiezingstelefoon voor mensen met een verstandelijke beperking en sloeg onder andere de Kinderombudsman alarm over regels van de overheid.
Weekoverzicht
In het weekoverzicht brengen we je in een paar minuten op de hoogte van het laatste nieuws in het sociaal domein. Bron: Devran Topallar via Pixabay.

1. Thuiszitters

Van de kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar met autisme gaat 16 procent niet naar school. Dit blijkt uit een enquête onder de ruim 15.000 leden van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Ouders noemen een ongeschikte schoolomgeving, een te intensief schoolprogramma en gebrek aan ondersteuning de belangrijkste oorzaken van het thuiszitten. NVA-directeur Caroline Verkerk vindt de situatie zorgelijk: ‘Problemen die kinderen met autisme ervaren door het gebrek aan ondersteuning moeten serieus genomen worden en niet, zoals we van ouders vaak horen, door school worden weggezet als probleemgedrag.’

2. Emotionele stress

Zorgverleners in de palliatieve zorg ervaren veel emotionele stress door hun werk. Circa 1 op de 5 zorgverleners hebben burn-out symptomen. Dat blijkt onder meer uit het proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ van Floor Dijxhoorn. Haar onderzoek richtte zich op de de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Het voorkomen van een burn-out vraagt meer dan enkel een individuele aanpak, zo maakt ze duidelijk. Professionals kunnen behoefte hebben aan extra ondersteuning vanuit hun team of organisatie. Vooral tijd om impactvolle gebeurtenissen met collega’s te kunnen bespreken en een veilige teamomgeving, werden genoemd.

3. Sitdown Café op festival 

In Nederland wonen 2 miljoen mensen met een beperking. Bijna een kwart van hen geeft aan een belemmering te ervaren in het gewoon meedoen in de maatschappij. Het realiseren van laagdrempelige ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking blijkt tot nog toe lastig. Daarnaast is Nederland bij uitstek een festivalland. HandicapNL maakt zich er hard voor dat óók mensen met een beperking daarvan kunnen genieten. Daarom wordt op het festival Amsterdam Open Air op 1 juni het Sitdown Café geopend. Dit is de plek waar mensen met en zonder beperking op gelijkwaardige hoogte met elkaar feesten, dansen, lachen, drinken en zingen.

Blijf op de hoogte van praktische tips en het laatste nieuws voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

4. Verkiezingstelefoon 

De Europese verkiezingen komen eraan: omdat stemmen ook voor mensen met een verstandelijke beperking een belangrijk moment is, wordt door Philadelphia opnieuw de Verkiezingstelefoon geopend. Dit doet zij onder anderen in samenwerking met ProDemos. Mensen met een beperking kunnen de telefoonlijn raadplegen met vragen als: hoe stem je eigenlijk en mag mijn begeleider mee in het stemhokje? De Verkiezingstelefoon wordt op 30 mei geopend en is vanaf dat moment op werkdagen tussen 10.00 en 15.00 uur bereikbaar. Ervaringsdeskundigen zitten dan klaar om alle vragen te beantwoorden. Daarnaast is er op 30 mei ook een live uitzending waar kijkers alle vragen kunnen stellen over de Europese verkiezingen. De Verkiezingstelefoon is te bereiken via 06-25679545.

5. Vapes vol gif

Giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en aanzienlijk meer nicotine dan wettelijk is toegestaan. Deze gevaarlijke ‘ingrediënten’ zijn aangetroffen in vapes die veel door Nederlandse jongeren worden gebruikt, meldt RTL Nieuws dat afgepakte vapes van tien middelbare scholen onderzocht. Eén geteste vape bevatte elf keer meer nicotine dan de wettelijke toegestane hoeveelheid van 20 milligram per milliliter vloeistof. Genoeg om razendsnel verslaafd te raken. Tabaksexpert bij het Trimbos-instituut, Esther Croes, ‘schrikt enorm’ van deze getallen. ’20 milligram, het wettelijke maximum en bedoeld voor rokers, is voor kinderen al bizar veel. Maar deze vapes zijn ook nog eens veel groter dan is toegestaan en met nog veel meer nicotine. Dat is onbeschrijfelijk. En dan worden ze ook nog geproduceerd en verkocht in een vorm die voor kinderen aantrekkelijk is.’ Lees hier meer.

6. Persoonlijk contact

Bestaande wetten en regels bieden de overheid genoeg ruimte om burgers goed te helpen. Toch lost de overheid problemen in de praktijk vaak op met meer regels, wetten en ingewikkelde processen. Terwijl de meeste problemen van burgers hier helemaal niet mee voorkomen of opgelost worden. Burgers zijn geholpen met veranderingen in het gedrag van de overheid, niet met nog meer systemen. Dat schrijven de Nationale ombudsman, Kinderombudsman en Veteranenombudsman in hun jaarverslag over 2023. Een van de aspecten die naar voren gehekeld wordt is dat de overheid vaak te weinig zich verplaatst in burgers: ‘Wat is een behoorlijke manier van doen? Terwijl het antwoord vaak eenvoudig is: persoonlijk contact en luisteren naar de behoeften van burgers en kinderen. Het is een plicht van de overheid om burgers zelf op te zoeken. Om te luisteren. En dan te doen wat nodig is.’

Opnieuw wordt met bovenstaand bericht de waarde van sociaal onderstreept….

7. Geen aandacht voor dementie

Opvallend: Dementie wordt niet genoemd in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Daarom slaat Alzheimer Nederland alarm. Alzheimer Nederland noemt het wel goed nieuws dat het akkoord stevig inzet op ouderenzorg. Daar wordt vanaf 2027 600 miljoen per jaar voor opzij gezet. ‘Hoe die middelen verdeeld worden, wordt in het akkoord echter nog niet duidelijk. Dementie wordt überhaupt niet genoemd. Alzheimer Nederland zal de uitwerking van de plannen dan ook op de voet volgen’, laat de organisatie weten.

Het zal je niet ontgaan zijn: er komt een nieuwe regering die een rechtse koers inslaat. In het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, Lef en Trots’ dat de PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten, staan ook maatregelen waar sociaal werkers mee te maken krijgen. We zetten hier de opvallendste punten op een rij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.