Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten ben je bijgepraat

Het sociaal domein stond afgelopen week weer in beeld. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje.  In dit weekoverzicht vind je nieuws over een onderzoek naar sociaal werk en over seksueel geweld achter de voordeur. Lees snel verder, in een paar minuten ben je bijgepraat.
F1 Digitals via Pixabay

Deze week:

  • Investeren in het sociaal werk betaalt zich dubbel en dwars terug
  • Seksueel geweld tegen kinderen vindt vooral plaats achter de voordeur
  • Meer mensen naar de Voedselbank – 2 keer zoveel mensen heeft hulp nodig
  • Zo blijven ouderen meedoen en meewerken in Nederland

Investeren in het sociaal werk betaalt zich dubbel en dwars terug

Uit een onderzoek in vier wijken blijkt dat de investeringen in sociaal werk hoge opbrengsten en minder zorgkosten opleveren. Een investering van 250.000 euro in de Haagse Moerwijk leidt bijvoorbeeld tot een maatschappelijke opbrengsten van bijna een half miljoen euro per jaar. Het onderzoek is gedaan in opdracht van branchevereniging Sociaal Werk Nederland.

Investeren in sociaal werk

De onderzoekers – Cigarbox Impact Advisory – stellen dat de huidige investeringen in het sociaal werk onvoldoende zijn als je kijkt naar de huidige maatschappelijke opgaven. Er werken vaak te weinig sociaal werkers in de wijk als je kijkt naar de hulpvraag van bewoners. Onderzoeker Pieter Brouwer van Cigarbox: ‘Veel mensen hebben een beetje hulp nodig, om vaker buiten te komen, mensen te ontmoeten, meer te bewegen, de administratie op orde te krijgen. We zien dat dit beetje hulp aan de voorkant, miljoenen euro’s scheelt aan de achterkant: aan doktersbezoeken, medicijngebruik, onnodige schuldenlasten of andere kosten.’

Maatschappelijke opbrengsten

Lex Staal, directeur-bestuurder van SWN: ‘Bij onderzoek naar het rendement van sociaal werk ligt de nadruk meestal op de kosten. Dit onderzoek laat zien wat de opbrengsten zijn van sociaal werk. Zo leidt een investering van 250.000 euro in de Haagse Moerwijk tot maatschappelijke opbrengsten van bijna een half miljoen euro per jaar en drie miljoen euro in de toekomst, onder andere aan vermeden zorgkosten en toegenomen arbeidsparticipatie. Naast het financiële rendement gaat het om jongeren die weerbaarder zijn geworden, die meer zijn gaan sporten of hun school afmaken.’

De onderzoeksresultaten bieden houvast voor gemeenten als opdrachtgever en sociaalwerkorganisaties als uitvoerders om de inzet van het sociaal werk in de wijken te bepalen. meer informatie over het onderzoek in opdracht van Sociaal Werk Nederland>>

Seksueel geweld tegen kinderen vindt vooral plaats achter de voordeur

Uit meldingen bij de politie blijkt dat seksueel geweld tegen kinderen in meer dan de helft (58%) van de gevallen plaatsvindt in een woning. Dit blijkt uit de nieuwe Monitor seksueel geweld tegen kinderen 2018-2022. Het is aannemelijk dat de dader in veel gevallen een familielid of bekende van het slachtoffer is. Dit maakt het voor slachtoffers moeilijk om er over te praten en ermee naar buiten te komen.

Incest, verkrachting, sexting

Uit de registratiecijfers van de politie blijkt dat het seksueel geweld tegen kinderen in een woning vaak gaat om incest, verkrachting, sexting en aanranding. Uit eerder onderzoek van de Nationaal Rapporteur bleek dat bij ruim een derde van de veroordelingen voor seksueel geweld tegen kinderen sprake was van een familieband tussen dader en slachtoffer. Waarschijnlijk gaat nog om een onderschatting, omdat slachtoffers van incest, meer nog dan slachtoffers van ander seksueel geweld, moeite hebben hierover te praten.

Slachtoffers in de thuissfeer

‘Er is de afgelopen tijd terecht veel aandacht geweest voor seksueel geweld dat zich afspeelt op de werkvloer, bij sportclubs en in de publieke ruimte, maar de grote groep die slachtoffer wordt in de thuissfeer mag niet uit het oog raken. Juist omdat de schade hier het grootst kan zijn’, aldus Conny Rijken, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Nationaal Rapporteur Conny Rijken rapporteert aan de regering over de aard en omvang van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen in Nederland. De Nationaal Rapporteur monitort de effecten van het beleid op deze terreinen en doet aanbevelingen om de aanpak van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen te verbeteren.
www.nationaalrapporteur.nl

Meer mensen naar de Voedselbank – 2 keer zoveel mensen heeft hulp nodig

Het aantal mensen dat bij een voedselbank aanklopt is sinds 2022 met ongeveer 30 procent gestegen. Maar dat is slechts een deel van de mensen die steun nodig heeft, zegt onderzoeker Frans Cruijssen van Tilburg University.

In aanmerking voor de voedselbank

Het Zero Hunger Lab van Tilburg University doet in samenwerking met de Nederlandse Voedselbanken onderzoek naar technieken om boven water te krijgen welke mensen ook in aanmerking komen voor ondersteuning door de voedselbank. Onderzoeker Cruijssen: ‘Het aantal mensen dat hulp nodig heeft zou wel eens een verdubbeling kunnen zijn van het aantal mensen dat we nu bij de voedselbanken zien. Onder de groep heerst veel schaamte. Er is een groot aantal mensen dat een behoorlijke drempel over moet om op deze manier hulp te zoeken.’

Donaties onder druk

Kunnen de voedselbanken de groeiende hulpvraag nog wel aan? ‘Er zijn grote regionale verschillen’, zegt Cruijssen. ‘Met name in de grote steden staan donaties onder druk. Supermarkten worden steeds beter in voorkomen van verspilling. Het aanbod is niet altijd gezond. In gesprek met supermarkten proberen we de donaties te verbeteren, maar ook aan de productiekant. Aan een emmer ketchup heeft tenslotte niemand iets.’

Frans Cruijssen is projectleider van het project ‘Onder de Radar’ binnen het Zero Hunger Lab van Tilburg University, in samenwerking met de Nederlandse Voedselbanken. Neem voor meer informatie rechtstreeks contact op met Frans Cruijssen Frans.cruijssen@tilburguniversity.edu

Zo blijven ouderen meedoen en meewerken in Nederland

Het ontbreekt Nederland aan visie en daadkracht om met concrete acties te komen voor ouderen en maatschappij in onze snel vergrijzende samenleving. Aldus de Nationale Denktank, die 7 concrete oplossingen presenteren die ertoe leiden dat in 2040 heel Nederland de waarde ziet die ouderen hebben.

Denktank jonge afgestudeerden

In de jaarlijkse denktank zetten twintig jonge academici, masterstudenten, hbo’ers, recent afgestudeerden en PhD’ers met diverse (studie)achtergronden vier maanden hun tanden in een taai maatschappelijk vraagstuk. Zij voorzien dat vraagstuk – dit jaar “ouderen en maatschappij in een snel vergrijzende samenleving” – van concrete oplossingen die ook uitvoerbaar zijn.

Ouderen leefomgeving

Twintig twintigers werken in de Nationale Denktank voor vier maanden aan oplossingen voor een groot maatschappelijk probleem. De oplossingen zijn tot stand gekomen op basis van interviews met ruim 150 experts en 100 ouderen en een publieksonderzoek met 1250 respondenten. De oplossingen richten zich op vier thema’s: voorbereiden op ouder worden, zingeving, arbeidsmarktparticipatie en een passende leefomgeving.

De Nationale denktank wordt ondersteund door het UWV, het ministerie van SZW, Woonzorg Nederland en Transvision. De informatie over de oplossingen, analyserapport en het visiedocument zijn te vinden op www.ndt23.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.