Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helpt sorry zeggen de Halt-jongere?

Zo'n twintig jongeren die dit jaar in Rotterdam een Halt-straf hebben gekregen, gaan persoonlijk sorry zeggen tegen wethouder Joost Eerdmans. Werkt zoiets als excuses maken, of is het een toneelspel?

Het gaat om jongeren tot 18 jaar die gemeentelijke eigendommen hebben vernield. Wie geen excuses wil maken, krijgt alsnog een strafblad. Het is niet ongebruikelijk dat Halt-jongeren hun spijt betuigen aan persoonlijke slachtoffers. Volgens wethouder Eerdmans is het heilzaam wanneer zij ook bij vernieling sorry zeggen tegen de Rotterdamse samenleving. Deze week lazen twee jongeren een excuusbrief voor, omdat zij met vuurwerk een prullenbak hadden vernield.

Vernederd
De Volkskrant vroeg aan socioloog Bas van Stokkom of zo’n verontschuldiging  eigenlijk werkt. Van Stokkom vindt het niet eens zo’n slecht idee, mis de overtreder niet vernederd wordt. Een vermanend woord van de wethouder zou wel degelijk invloed kunnen hebben, volgens de socioloog. Vooral omdat Halt-jongeren nog geen verharde criminelen zijn.

kwetsbare jongereEen grote groep kwetsbare jongeren maakt geen gebruik van voorzieningen die er juist zijn om ze te ondersteunen richting werk of terug naar school. Veel sociale diensten zien het niet als hun taak deze jongeren te volgen.
Een gemiste kans, vinden MEE en de Federatie Opvang >>

Samenleving
Critici vinden dat het sorry zeggen slechts een toneelstuk is. Maar volgens de socioloog wordt de wetsovertreder door deze formele excuses er wel aan herinnerd dat de samenleving  bepaald gedrag niet accepteert en dat kan volgens Van Stokkom ‘geen kwaad’.

Sociale controle
De overheid probeert op deze manier op te treden als hoeder van de publieke moraal, legt rechtsfilosoof Andreas Kinneging uit verderop in het artikel. Een wethouder probeert jongeren mores bij te brengen, omdat het ouders blijkbaar niet lukt en de sociale controle in de buurt verdwijnt. Kinneging wijst de aanpak van de wethouder niet af, maar vind het wel ‘een beetje kunstmatig’.

Kans op Z+W congreskaarten

In september 2016 organiseren we het Zorg + Welzijn jaarcongres. Om het programma zo goed mogelijk te laten aansluiten op wat jij nodig hebt en interessant vindt, leggen we je een vragenlijst voor. Invullen kost een paar minuten en bovendien maak je kans op gratis kaarten voor dit congres.
Vul hier de vragenlijst in >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.