Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft homojongeren denkt aan suïcide

De helft van de homoseksuele jongeren loopt regelmatig met suïcidegedachten rond. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Volgens kenniscentrum MOVISIE en belangenverenigingen COC en Schorer is de reguliere hulpverlening nog steeds te weinig deskundig en toegankelijk voor homospecifieke hulpverlening.
Helft homojongeren denkt aan suïcide

Uit het onderzoek blijkt dat 9 procent van de homoseksuele jongens en 16 procent van de lesbische meisjes een zelfmoordpoging heeft gedaan. Van de heterojongeren ligt dat percentage op 3 procent. COC Nederland, MOVISIE en Schorer pleiten voor een Masterplan suïcidebestrijding voor homo- en transgender jongeren. De problemen worden door de hulpverlening onvoldoende herkend en er wordt op een te laat tijdstip ingegrepen.

Opvallend
Het SCP deed groot onderzoek naar de acceptatie van homoseksualiteit en onderzocht ook de psychosociale gezondheid van lesbische meiden en homoseksuele jongens. Het opvallend hoge cijfer van suïcides onder homojongeren is voor COC, MOVISIES en Schorer reden voor een Masterplan. De organisaties willen daarin hun kennis over psychosociale problematiek van homojongeren overdragen en samenwerken met de hulpverlening.

Oplossing
De reguliere hulpverlening is nog steeds te weinig deskundig en toegankelijk als het gaat om homospecifieke hulpverlening, aldus de organisaties. Jongeren kunnen vaak nergens terecht met hun problemen en sommigen zien suïcide als de enige oplossing.

Kennis
COC, MOVISIE en Schorer pleiten voor een gezamenlijke aanpak om informatie, preventie en hulpverlening te verbeteren en een veilig schoolklimaat te bevorderen. Instellingen en organisaties voor jongeren moeten meer kennis hebben over de specifieke risico’s die homoseksuele en transgender jongeren lopen. Die risicofactoren moeten meer gericht worden aangepakt. Verder moet er adequate hulp komen voor homojongeren in nood door mensen die oog hebben voor seksuele diversiteit.

Beleidsarm
Een nieuw kabinet moet conclusies trekken voor toekomstig homo-beleid zegt demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (homo-emancipatie). ‘Gezien de demissionaire status van het kabinet beperkt de rapportage van het SCP zich nadrukkelijk tot een ‘beleidsarme’ stand van zaken en tot de signalering van enkele ontwikkelingen’, schrijft de CDA-bewindsvrouw.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.