Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hele lijst probleembuurten bekend

Staatssecretaris Eberhard van der Laan (WWI) heeft de hele ranglijst bekendgemaakt van de probleemwijken. De leden van de Tweede Kamer vroegen de staatssecretaris om een hernieuwde en openbare rangorde.
Hele lijst probleembuurten bekend

Door Alexandra Sweers -Van der Laan komt nu met een rangorde van 83 postcodegebieden. Deze is gebaseerd op vier thema’s. De sociaal-economische achterstanden: inkomen, werk en opleiding van de bewoners. De achterstand van de woningen: in welke staat zijn ze en wat is de waarde. Sociale problemen: bekladding van muren, vernieling, overlast door directe buren en de angst om lastig gevallen of beroofd te worden. En het bewonersoordeel over tevredenheid met de woning en woonomgeving, mate van verhuisgeneigdheid, overlast door geluid, stank, vuil verkeer onveiligheid.

Op deze lijst staat ook de Kolenkitbuurt op één. In de top tien wordt de Amsterdamse buurt gevolgd door buurten in Rotterdam (vijf), Utrecht, Deventer, Leeuwarden en Maastricht.

Stigmatisering
De bekendmaking van de lijst van probleemwijken heeft heel wat voeten in de aarde gehad. RTL Nieuws was eind 2008 in het bezit van de rangorde en wilde deze openbaar maken. Oud-minister Ella Vogelaar wilde stigmatisering voorkomen en was het oneens met de openbaarmaking. Het liep uit op een rechtszaak waarin Vogelaar haar gelijk kreeg. RTL Nieuws publiceerde begin februari alsnog een deel van de lijst, met de Amsterdamse Kolenkitbuurt op nummer één.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.