Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hardlopende vrouwen winnen Groot Appeltje van Oranje

‘Het is laagdrempelig en eenvoudig over te nemen in het hele land’, zo complimenteerde Prinses Máxima het hardloopproject voor allochtone vrouwen ‘Be Interactive’. De initiatiefnemers van dit project ontvingen vrijdag vervolgens de Grote Appel 2010 uit handen van de prinses en beschermvrouwe van het Oranje Fonds.
Hardlopende vrouwen winnen Groot Appeltje van Oranje

De betrokkenen van alle tien genomineerde projecten voor het Appeltje van Oranje waren vrijdag op het Paleis Noordeinde in Den Haag. Daar ontvingen drie initiatieven in het bijzijn van Koningin Beatrix en Prins Willem Alexander een appeltje en een geldbedrag van 15.000 euro als waardering en ter inspiratie voor anderen. De prijs van het Oranje Fonds is dit jaar voor de achtste keer uitgereikt.

Zelfvertrouwen

Het doel van het hardloopproject Be Interactive is om allochtone vrouwen uit hun isolement te halen. Door samen met andere vrouwen te hardlopen, krijgen ze meer zelfvertrouwen en een betere gezondheid. Ttrainster Zainab Makhlouf is blij met de Grote Appel voor haar stichting. Vijf jaar geleden begon Makhlouf met het hardlopen en dat veranderde haar leven totaal. Inmiddels is ze teamlid van Be Interactive en geeft ze training. ‘Ik merkte dat het heel leuk was om te hardlopen. Ik wilde vervolgens graag trainer worden en heb daarvoor lessen gevolgd en een stage gelopen. Ik leerde zo bijvoorbeeld over blessures en hoe ik een training in elkaar kan zetten.’

Buurthuis

Makhlouf legt uit dat het project inderdaad makkelijk is over te nemen. ‘Wij worden soms benaderd om het project uit te leggen, maar we dragen het zelf ook uit. De vrouwen hoeven zich niet bij een sportvereniging aan te sluiten, ook een buurthuis kan bijvoorbeeld dit initiatief nemen.’ Op dit moment trainen er verschillende groepen in het land voor bijvoorbeeld de Mokumse vrouwenloop in Amsterdam.

Competitie

Prinses Máxima benadrukte het belang van het thema dit jaar: De Kracht van Sport. ‘Het thema ligt mij en mijn man na aan het hart. Sport heeft en geeft kracht. Niet alleen helpt het de gezondheid verbeteren en aan een goed gevoel voor competitie, maar heeft het ook een extra toegevoegde waarde: het verbinden van mensen.’ En dat is bewezen, want in het verleden hebben meer sportprojecten het Appeltje van Oranje gewonnen, aldus de prinses.

Goedkoop

De twee andere winnaars zijn het de Aminta Sprockel Challenger Little League, een softbalcompetitie voor kinderen met een fysieke of geestelijke beperking op Curaçao. Volgens het Oranje Fonds is dit project het allergoedkoopste van alle Appeltjeswinnaars ooit, vanwege het grote aantal vrijwilligers dat meedoet. En het WK Eindhoven van de Stichting Kleurrijke Stad, een educatief en sportief voetbalproject voor basisscholieren. Volgens de jury krachtig door de vele ontmoetingen in de buurt, tussen scholen, culturen en leeftijden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg +

Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem
hier een abonnement op Zorg +

Welzijn Magazine.

Bron: Foto: ANP/Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.