Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hardlopen empowert vrouwen: ‘Bij de eerste medaille valt het kwartje’

Het is belangrijk om als allochtone vrouw naar buiten te gaan en contact te zoeken. Suzana van Keulen, van origine Sloveens, weet dat uit ervaring. Met Stichting Be Interactive organiseert ze hardloop- en wandeltrainingen voor vrouwen.
Hardlopen empowert vrouwen: ‘Bij de eerste medaille valt het kwartje’

‘Ga je niet naar buiten, dan word je depressief en heb je geen zin om wat te ondernemen. Dat zie je veel bij allochtone vrouwen. Ze bewegen te weinig. En bijna de helft heeft overgewicht. Wij willen deze vrouwen uit hun isolement halen’, zo omschrijft Suzana van Keulen het probleem. Stichting Be Interactive wil de sociale positie van vrouwen verbeteren door hen te laten sporten en meer met hun gezondheid bezig te laten zijn.

Moskee
Rond de Sloterplas zie je steeds meer joggende Turkse en Marokkaanse vrouwen. Uit ervaring weet Van Keulen dat deze dames zich niet vanzelfsprekend bij een trainingsgroep aansluiten. ‘Het is ten eerste heel moeilijk om deze vrouwen te bereiken, want de doelgroep zit veel thuis. We proberen dat toch te doen door onze leden in te zetten en bij de moskee en op school te informeren.’ Heel belangrijk bij dit project is de laagdrempeligheid. Van Keulen: ‘We moeten echt hun vertrouwen winnen. Daarom zorgen we ervoor dat er een vrouwelijke trainer is, die ze speciaal benadert. Dat betekent veel aanmoedigen en begrip tonen voor hun persoonlijke situatie. Onze trainsters bellen even als iemand niet komt opdagen. Niet om een vrouw op het matje te roepen, maar om te kijken of er misschien iets is gebeurd.’ Daarnaast zijn de gesluierde hardloopsters in de straat een voorbeeld voor vrouwen die nog thuiszitten.

Ontspannen
In blokken van tien lessen trainen de vrouwen langzaamaan voor een evenement, bijvoorbeeld de Dam-tot-Damloop. ‘Als ze dan een medaille krijgen, valt echt het kwartje: ik heb iets bereikt.’ Maar naast fysieke verbetering is het opbouwen van een sociaal netwerk evenzeer belangrijk. ‘Je ziet het zelfvertrouwen groeien. Ze vertellen elkaar van alles, de sfeer is ontspannen. Ze worden vrolijker en vallen vaak behoorlijk af. Door opdrachten mee te geven, stimuleren we ze om ook buiten de trainingen af te spreken.’

Het hardlopen gebeurt wel professioneel, zo onderstreept Van Keulen. Voor dertig euro krijg je de eerste reeks van tien lessen en een paar hardloopschoenen. Voor elke volgende reeks van tien trainingen betalen de deelneemsters tien euro. ‘Het is heel belangrijk dat je op een verantwoorde manier sport. Met goede schoenen voorkom je blessures.’

Appeltje
Stichting Be Interactive mocht in mei een groot Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds in ontvangst nemen. Be Interactive kreeg het beeldje en een geldprijs van 15.000 euro uitgereikt door prinses Máxima. Het project won de prijs, omdat het groepen mensen door middel van sport samenbrengt. De jury vond de eenvoud van het succesvolle project, waardoor het ook gemakkelijk door anderen is over te nemen, doorslaggevend.

Bron: Foto: Be Interactive

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.