Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Haarlemmermeer beloont vernieuwende Wmo-projecten

De dubbele wc-bril was het meest opvallende idee dat een prijs kreeg uit het Wmo-innovatiefonds in de gemeente Haarlemmermeer. Volgens wethouder Tom Horn wordt met het projectenfonds de denk- en doekracht van de werkvloer gebruikt.
Haarlemmermeer beloont vernieuwende Wmo-projecten

Door Carolien Stam – De nieuwe projecten die voortkomen uit het Wmo-innovatiefonds zijn vooral succesvol als meerdere organisaties samenwerken om het project te ontwikkelen én uit te voeren. ‘We willen integraal Wmo-beleid voeren. Dat betekent schotten weghalen tussen organisaties,’ zegt wethouder Tom Horn van de gemeente Haarlemmermeer.

Prijs
Het Haarlemmermeerse Wmo-innovatiefonds is in 2007 ingesteld. Dit jaar was er 175.000 euro beschikbaar voor het honoreren van vernieuwende projecten en producten. De gemeente Haarlemmermeer reikte dit jaar voor de derde keer op rij prijzen uit voor de beste ideeën in het kader van de uitvoering van de Wmo.

Jonge gezinnen
De eetsoos in het dorpje Cruquius om de onderlinge contacten te bevorderen en de dubbele toiletbril voor oudere toiletgangers van verschillende lengte. Het zijn twee van de zes door de gemeente Haarlemmermeer uit het Wmo-innovatiefonds gehonoreerde projecten. Daarnaast zijn een project met vrijwillige ondersteuning van jonge gezinnen en een natuurontwikkelingsproject waarin scholen en buurten samenwerken beloond met een prijs.

Warboel
Wordt het niet een warboel van projecten? ‘Nee,’ zegt wethouder Horn. ‘Het succes zit in de aanpak. We vragen organisaties om samen een project in te dienen, zodat ze het ook samen kunnen uitvoeren. Daar moet een goed gestructureerd plan aan ten grondslag liggen. Wij betalen een derde, de organisaties moeten zelf ook bijdragen.’

Vinex-wijk
De Wmo-projecten zijn zeker erg praktisch, maar vaak ook heel simpel. Zoals de dubbele wc-bril. Iets te simpel misschien om een echte spin-off te bewerkstelligen? ‘Juist niet’, meent wethouder Horn, ‘De innovaties zijn juist gemakkelijk uit te voeren. Met een eenvoudig idee kun je veel bereiken. Bijvoorbeeld verbetering van de sociale cohesie in een Vinex-wijk door de oprichting van een wandelclub. Het is echt gebeurd, en het werkt.’  En ook op de langere termijn, volgens de wethouder. ‘Natuurlijk zijn er ook projecten die nauwelijks van de grond komen, omdat ze niet aarden in een specifieke lokale samenleving. Maar er zijn ook projecten die allengs worden geïntegreerd in het beleid van instanties.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.