Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Haagse aanpak langdurig werklozen succesvol

De actieve aanpak van langdurig werklozen in Haagse krachtwijken is succesvol. Dat stelt wethouder Henk Kool van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie op basis van een interne evaluatie van het project. Werklozen moeten aan het werk, anders krijgen ze geen uitkering meer.
Haagse aanpak langdurig werklozen succesvol

In totaal heeft de gemeente de afgelopen twee jaar 1403 bewoners van Haagse krachtwijken bezocht die langdurig werkloos zijn. Met deze mensen zijn persoonlijke gesprekken gevoerd om een duidelijk beeld te krijgen van de oorzaken van de werkloosheid. ‘Mensen met schulden zijn bijvoorbeeld niet gemotiveerd om te gaan werken, omdat ze het verdiende geld vervolgens toch weer meteen kwijt zijn’, legde Kool uit.

Activering
In driekwart van de gevallen leidde het gesprek met de gemeente tot een activeringstraject, het volgen van extra scholing of inburgering. Wanneer mensen om uiteenlopende redenen nog niet volledig kunnen werken, zoekt de gemeente naar een passende baan en vult het loon aan voor de uren die niet gewerkt kunnen worden.

Achter de deur
Mensen die geen betaald werk kunnen verrichten, krijgen hulp bij het vinden van vrijwilligerswerk. Van 124 mensen is de uitkering beëindigd, vaak omdat het om fraude bleek te gaan of omdat de partner genoeg inkomen had. ‘Het heeft bewezen effect om in de krachtwijken achter de deuren te kijken’, aldus wethouder Kool. ‘De richtlijn is dat iedereen meetelt, maar dat mensen ook moeite moeten doen om hun uitkering te behouden. Je moet mensen aanspreken op wat ze wel kunnen, ze niet met het opgeheven vingertje blijven toespreken.’

In de voet
De Haagse maatregel om jongeren onder 27 jaar geen uitkering meer te verstrekken was eerder al succesvol gebleken. Jongeren onder de 27 moeten in Den Haag of terug naar school of aan het werk als zij aankloppen voor een uitkering. ‘Deze methode gaan we nu gebruiken voor het hele Haagse werklozenbestand’, aldus Kool. De wethouder maakt zich overigens wel zorgen over de mogelijke korting op re-integratie van het aankomende kabinet. ‘Daarmee zouden we onszelf enorm in de voet schieten, want dan blijft het aantal uitkeringsgerechtigden alleen maar groeien.’

Verlies
Rotterdam begint dit najaar in de wijk Charlois een soortgelijk project waarbij werklozen moeten werken voor hun uitkering. Als zij geen vrijwilligerswerk willen doen, verliezen zij hun toelage.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn ook op Twitter

Bron: ANP/ foto: ANP Lex van lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.