Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Grotere groep Nederlanders voelt zich eenzaam

Een groeiende groep Nederlanders zegt zich vaak eenzaam te voelen. In 2001 gaf 5 procent dit aan, nu is dat percentage toegenomen tot 15 procent. Dat zijn 1,7 miljoen Nederlanders. Onderzoeksbureau Motivaction concludeert dit in een onderzoek voor het Leger des Heils.
Grotere groep Nederlanders voelt zich eenzaam

Een bijna zelfde percentage (12 procent) zegt ook geen vrienden te hebben, terwijl dat in 2001 nog 9 procent was. Het zijn vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar die aangeven zich eenzaam te voelen (21 procent).

Ouderen
Ouderen in de leeftijd van 65 tot 70 jaar voelen zich in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, minder eenzaam. Daar ligt het percentage op 10 procent. Een mogelijke verklaring van de onderzoekers is dat jongeren tegenwoordig eerder durven toe te geven dat zij eenzaam zijn, terwijl hier voor ouderen een taboe op zou rusten.

Op zichzelf gericht
Eenzaamheid wordt wel gezien als zorgelijk, maar wordt als maatschappelijk probleem op de zevende plaats gezet. Een meerderheid van de ondervraagden geeft aan dat mensen te veel op zichzelf gericht zijn. ‘Het onderzoek laat duidelijk zien dat zodra problemen voor mensen dichterbij komen, zij veel milder zijn in hun oordeel over de schuldvraag. Veel minder mensen dan in 2008 geven bijvoorbeeld aan dat mensen die werkloos zijn, daar zelf schuldig aan zijn’, constateren de onderzoekers.

Kwetsbare groepen
Zij concluderen ook dat Nederlanders tegenstrijdig zijn in hun houding tegen kwetsbare groepen. ‘Aan de ene kant zijn ze van mening dat de situatie van kwetsbare groepen zorgelijk is, dat iedereen recht heeft op hulpverlening en dat er te weinig aandacht is voor mensen met bepaalde problemen. Aan de andere kant leggen ze de schuld wel vaak bij de mensen zelf en willen ze er zeker niet mee worden geconfronteerd.’ Het onderzoek via internet vond plaats tussen 7 en 9 maart onder ruim 1200 mensen in de leeftijd van 18 tot en met 70 jaar.

Bron: ANP / Foto: ANP

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.