Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Groningse tips voor zelfredzaamheid vallen verkeerd

Hoe de gemeente Groningen zelfredzaamheid promoot, heeft tot grote verontwaardiging geleid. De tips zijn volgens sommigen denigrerend en betuttelend. ‘Het College weet niet wat zorg en ondersteuning voor mensen betekent.’
Groningse tips voor zelfredzaamheid vallen verkeerd

‘Als een website denigrerend gezwets verkondigt, kun je hem beter niet laten ontwerpen‘, zegt SP-fractievoorzitter Groningen Jimmy Dijk op Twitter. ‘Je zou maar zorg of ondersteuning nodig hebben en dit lezen. Dan wordt je toch cynisch en wantrouwend naar overheid.’ Het College weet blijkbaar niet wat zorg en ondersteuning inhoudt voor mensen.

 

Wijkteams

De Gemeente Groningen heeft de website wij.groningen.nl opgezet om de veranderingen in de zorg en ondersteuners voor Groningers te verduidelijken. Er komen elf sociale wijkteams in de stad die onder de naam ‘WIJ Groningen’ vallen. De stadjers, zo worden de inwoners van Groningen genoemd, die zorg en ondersteuning nodig hebben, kunnen bij de sociale wijkteams terecht.

Tips

Maar de gemeente geeft ook alvast wat tips. Voor mensen die moeite hebben met boodschappen doen en koken bijvoorbeeld:

 • Misschien kunt u kijken welke winkels dichterbij zijn. Dan hoeft u niet zo ver.
 • Zijn er dingen die u niet wilt vergeten? Maakt u dan een boodschappenlijstje.
 • Heeft u nooit leren koken? Dan kan dit alsnog!

Of voor het huishouden:

 • De ene mens houdt van superschoon en de ander neemt genoegen met wat minder. Wat u ook gewend bent, u kunt misschien best eens nagaan of bepaalde klussen wat minder vaak kunnen.
 • Er zijn handige hulpmiddelen te koop die u het huishoudelijk werk gemakkelijker maken of uit handen nemen. Denkt u maar aan een afwasmachine en een wasdroger.
 • Heeft u moeite met strijken? Veel kledingzaken verkopen betaalbaare strijkvrije kleding. Deze kleding kunt u na het wassen en drogen direct weer dragen. Dit bespaart u een hoop werk.

De tips hebben tot grote verontwaardiging en hilariteit geleid op Twitter. ‘Afwasmachine en een wasdroger? 65% van de zorgvragers in Groningen is sociale minima!’, tweet Jimmy Dijk. CDA-fractievoorzitter in Groningen Inge Jongman noemt de website ’truttig’ en ‘goed bedoeld, maar slecht uitgewerkt’. De tweets zijn te volgen via #Groningsetips.

4 REACTIES

 1. Ik stoor mij bijzonder aan de tip genoegen te nemen met een wat minder schoon huis. Praktijk is te vaak dat huis eerst vervuild en je dan iemand moet helpen huishoudelijke hulp te aanvaarden. Dan gaat het om het waarborgen van een minimale basis voor gezondheid en voorkoming van achteruitgang. Dit proces is zorg en kan niet door buren of vrijwilligers worden gedaan. PS: dit is ter voorkoming van opname. Dus goedkoper dan geen hulp verlenen. Groningen, kom eens kijken in de praktijk……

 2. Lees alle reacties
 3. Tips geven in een website is het paard achter de wagen spannen… je moet eerst samen met de hulpvrager kijken naar zijn of haar competenties en wat er wel en niet meer zo goed gaat. Keukentafelgesprek, dus. Daarna kun je, als je weet op welke gebieden er hulp nodig is, tips aandragen en dan op maat…. dus ook passend bij het financiele budget!

 4. Belerend en uit de tijd adviezen en het lijkt of zorgvragers dom zijn. Vaak zijn ze juist zeer creatief en lossen zelf veel op. Maar soms lukt de dichtsbijzijnde winkel niet eens omdat je bv ernstig benauwd bent. Gelukkig kun je tegenwoordig digitaal boodschappen bestellen. (tip)
  Laat hulpbbehoevende mensen zelf meedenken en aan elkaar tips geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.