Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GroenLinks: ‘No risk polis arbeidsgehandicapte’

Gemeenten moeten het loon gaan doorbetalen van arbeidsgehandicapten die ziek worden. Daardoor wordt het aantrekkelijker voor bedrijven iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks heeft dat voorgesteld in het plan: “Verzekerd van werk”.
GroenLinks: ‘No risk polis arbeidsgehandicapte'
Foto: GroenLinks

Volgend jaar gaat de Participatiewet in. Mensen met een arbeidshandicap moeten dan zo veel mogelijk in een normale baan aan de slag in plaats van in een sociale werkplaats. In het sociaal akkoord is afgesproken dat er 100.000 extra banen in het bedrijfsleven beschikbaar komen voor deze categorie. Het is maar zeer de vraag of bedrijven die afspraak kunnen inlossen. Fractievoorzitter Van Ojik stelt voor dat bedrijven het loon niet hoeven door te betalen als een arbeidsgehandicapte ziek wordt.

 

Uit een analyse van onderzoeksbureau Regioplan blijkt dat de nieuwe Participatiewet de arbeidskansen voor arbeidsgehandicapten zal verslechteren. Lees hier het artikel op de website van Zorg&Welzijn.

 

Van Ojik wil dat met een “no risk polis” van gemeenten, de werkgevers gestimuleerd worden om arbeidsgehandicapten een baan aan te bieden. Uit onderzoek blijkt dat de verplichte loondoorbetaling een belangrijke drempel vormt voor werkgevers. De fractievoorzitter van GroenLinks wil dat de gemeente het risico op loondoorbetaling afdekt. Het Rijk zou de gemeenten daarvoor extra geld moeten geven. Van Ojik denkt aan een bedrag van 80 miljoen per jaar. De fractievoorzitter van GroenLinks laat weten dat hij daarvoor later dit jaar een amendement zal indienen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.