Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Groei welzijnswerk door transitie’

Organisaties voor sociaal werk hebben hun producten ingrijpend vernieuwd. In 90 procent van de wijkteams hebben sociaal werkers een stevige positie. Dat blijkt uit een enquête van brancheorganisatie MOgroep.
‘Groei welzijnswerk door transitie’
Foto: ANP

‘De trend van bezuinigen op welzijnswerk kantelt naar stabilisatie en groei.’ Dat concludeert de MOgroep uit een enquête onder lidorganisaties over de transitie. Dit positieve nieuws komt na jaren van bezuinigingen en krimp, aldus de brancheorganisatie voor Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. ‘Welzijnsorganisaties werken nauw samen met hun gemeente. 80 Procent was betrokken bij het gemeentelijk beleidsplan voor de Wmo 2015. De organisaties vernieuwen hun producten en verbreden hun welzijnsaanbod naar de nieuwe doelgroepen.’

Wijkteams

Het sociaal werk werkt veelvuldig samen met andere zorgaanbieders en nog meer met vrijwilligers. Dat heeft ook duidelijke organisatorische gevolgen voor de bedrijfsvoering. Medewerkers worden ‘uitgeleend’ aan wijkteams. Van de respondenten geeft 90 procent aan dat sociaal werkers stevig gepositioneerd zijn in bijna alle wijkteams en wijknetwerken. Ruim de helft van de respondenten werkt inmiddels samen met de GGZ, en organisaties voor verstandelijk gehandicapten als MEE.

In Amsterdam staan 27 ouder- en kindteams klaar in de wijk voor de transitie. Maar toch: ‘Het wordt spannend’, zegt de Amsterdamse programmamanager Rutger Hageraats. Lees meer>>

AWBZ-zorg

Enerzijds verbreden welzijnsinstellingen hun aanbod voor nieuwe doelgroepen die vanaf 2015 onder gemeenten gaan vallen, zoals verstandelijk gehandicapten, GGZ-cliënten en ouderen met geriatrische problematiek. Anderzijds biedt het sociaal werk alternatieven voor weggevallen AWBZ-zorg. Zo worden vrij toegankelijke goedkopere algemene voorzieningen nu aangeboden als alternatief voor thuisbegeleiding bij psychosociale problematiek. Ook worden voor kwetsbare ouderen veel projecten voor dagbesteding ontwikkeld.

Inkoop

En kink in de kabel is dat slechts een derde van de maatschappelijk dienstverleners werkt in een gemeente die al weet hoe de toelating tot begeleiding en dagbesteding eruit gaat zien. Eind oktober had slechts een op de vijf welzijnsorganisaties absolute duidelijkheid van de gemeente over de inkoop en financiering van aanbod. Vooral afspraken over jeugdzorg en participatie liepen fors achter.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.