Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Goede zorg licht verstandelijk gehandicapte’

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat jongeren met een lichte verstandelijke handicap gemakkelijk een beroep kunnen doen op specialistische zorg, zoals een jeugdpsychiater. Kinderombudsman Marc Dullaert waarschuwde donderdag dat dit nog niet goed geregeld is.
'Goede zorg licht verstandelijk gehandicapte'
Foto: ANP Photo

De jeugdzorg komt bij de gemeenten te liggen. Daardoor worden deze verantwoordelijk voor de zorg voor verstandelijk gehandicapte jongeren. Tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer voerde Dullaert aan dat terecht veel aandacht wordt besteed aan laagdrempelige zorg, zoals een huisarts. Maar de gemeenten zijn nog niet erg bezig met het regelen van specialistische zorg voor verstandelijk gehandicapte jongeren.

Specialistische zorg
Bij de uitvoering van de jeugdzorg door de gemeenten ligt de nadruk ook erg op het voorkomen van problemen. Dat is terecht, stelde Dullaert, maar hij wees er ook op dat juist jongeren met een verstandelijke beperking daar minder bij gebaat zijn, omdat een laag IQ of autisme nu eenmaal niet te voorkomen zijn. Daarom moeten gemeenten deze jongeren goed begeleiden en specialistische zorg voor hen toegankelijk maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.