Goede zorg betekent ook dat je gegevens goed beschermt

Elke datalek is een datalek te veel, maar 21.000 meldingen van datalekken is niet per se slecht nieuws. Daarover zijn de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), Bouke Goedhart van Sterker Sociaal Werk en adviseur Zorg en IT Bertus Buitenhuis het met elkaar eens. Opvallend is wel dat de sector zorg en welzijn al jaren de sector is waar de meeste datalekken voor komen. Hoe komt dat? Om wat voor datalekken gaat het? En, niet onbelangrijk, wat kun je doen om ze te voorkomen?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Goede zorg betekent ook dat je gegevens goed beschermt’
Illustratie: AdobeStock

Sinds de invoering van de meldplicht datalekken in 2016, ziet privacywaakhond AP jaarlijks een verdubbeling van het aantal datalekmeldingen. Van zo’n 5.000 meldingen in 2016 tot 21.000 in 2018. Dat is fors meer dan de AP van tevoren had ingeschat. Daarom zal ze het komende jaar haar capaciteiten uitbreiden en mogelijk meer handhavende maatregelen invoeren. Denk aan vaker bellen als er iets niet goed lijkt te gaan, brieven sturen met een normuitleg en waarschuwingen geven tot een dwangsom opleggen of boete geven.

Tij keert

Zorg en welzijn is al drie jaar op rij de sector met de meeste meldingen. Het

0
297

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.