Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Glen Mills School stopt omstreden werkwijze

De Glen Mills School in het Gelderse Wezep stopt na tien jaar met het toepassen van de omstreden Amerikaanse methodiek. Op het opvoedingsinstituut werden criminele jongeren aan een streng regime onderworpen.
Glen Mills School stopt omstreden werkwijze

De school gaat per 1 juni onder de naam De Sprint werken, meldde de Hoenderloo Groep woensdag. Sinds begin dit jaar werkt het opvoedingsinstituut al met een nieuwe methodiek. Een trajectbenadering met drie fasen moet de groepsgevoelige jongeren van 14 t/m 18 jaar weer op de rails krijgen.

Betrokken
In de eerste fase krijgt de student groepstherapie in een strak dagprogramma. Tijdens de tweede fase gaat het om individuele ontwikkeling, werk en scholing. De laatste fase speelt zich af in de eigen leefomgeving waarbij de jongere steun krijgt uit het eigen netwerk. Een belangrijke wijziging ten opzichte van het oude programma, is dat het gezin gedurende het gehele traject veel intensiever wordt betrokken bij de behandeling, aldus de Hoenderloo Groep.

Privileges
Bij de Amerikaanse methode worden de jongens tussen 14 en 18 jaar in groepen ingedeeld. Net als in bendes is sprake van een strikte hiërarchie. Door voorbeeldgedrag te vertonen krijgen de jongeren een hogere status – de status van Bull- wat betekent dat ze extra privileges krijgen.

Holding
Vorig jaar kwam Glen Mills in opspraak omdat de instelling de methode ‘holding’ bleek toe te passen. Dit vastpakken en tegen de grond drukken van agressieve leerlingen was daar destijds niet toegestaan. Begin 2007 werden medewerkers op de vingers getikt nadat ze jongeren onder een koude douche hadden gezet of in de winter met natte kleren aan naar buiten hadden gestuurd. Een jaar eerder nog deed de Inspectie Jeugdzorg onderzoek naar vermeende misstanden in de instelling. Sinds begin dit jaar is de school een instelling voor gesloten jeugdzorg.

Lees ook:
Van Velzen (SP): ‘Naamsverandering Glen Mills is operatie verbloeming’
‘SP-rapport Glen Mills geeft beeld van vier jaar geleden’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Hoenderloo Groep

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.