Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Glashard, maar liefdevol liegen tegen je cliënt

Begeleider Marja Rumpf begeleidde Marie-Anne, haar cliënt met een verstandelijke beperking, door een moeilijke tijd heen. Door glashard te liegen en te manipuleren op een liefdevolle manier. Deel twee van de serie Praktisch Wijze Professional.

‘Toen we Marie-Anne vertelden dat ze borstkanker had, werd ze natuurlijk vreselijk verdrietig. Ze begreep het verstandelijk nog net, maar emotioneel kon ze het niet aan. “Hoe moet het nou verder? Ga ik nou dood?” Dat wist niemand: de dokter niet, de familie niet en wij niet. Het zou een kwestie kunnen zijn van borst eraf en klaar, er zouden ook uitzaaiingen kunnen zijn.’

Paniek
Uiteindelijk moest het een borst- sparende operatie worden. Marie-Anne raakte meteen in paniek toen ze daarvan hoorde. In huis waren kort na elkaar zes mensen overleden, allemaal in het ziekenhuis. Het ziekenhuis was voor onze bewoners een plaats geworden waar je doodging, niet een plek waar je beter kon worden.

Andries BaartWat kenmerkt de goede professional? ‘Praktische wijsheid’, zegt Andries Baart in het eerste deel van de serie De Praktisch wijze professional. ‘De kans is groot dat je door regels en methoden een kromme werkelijkheid schept.’ Download dan hier deel een van de serie de Praktisch Wijze Professional.

Operatie
Op de dag van de operatie,  hebben Rumpf en haar collega Marie-Anne zo rustig mogelijk wakker gemaakt, maar de strijd begon meteen: ze ging niet. ‘De tijd ging dringen, we raakten langzaam ten einde raad. In onze wanhoop hebben we gezegd: we pakken haar gewoon vast en we nemen haar mee, busje paraat, we drukken haar erin en dan naar het ziekenhuis. Dat was het laatste dat we konden bedenken. Maar het lukte niet: ze weegt 100 kilo en we kregen haar met al ons gesjor en getrek niet uit haar stoel.’

Angst
‘Ik vreesde voor haar leven als er géén operatie zou zijn. Ik had zó met haar te doen… Ik was óók bang en dat vertelde ik haar. Dat werd een keerpunt: ze was niet meer alleen met haar angst. Ze durfde nu wél mee, maar alleen samen met mij.’ Eenmaal in het ziekenhuis was Marie-Anne niet van plan om de operatie te ondergaan. Wat Rumpf toen deed om Marie-anne toch in de operatiekamer te krijgen, druist tegen alle protocollen in.

Protocol
’s Avonds sloeg de twijfel toe:  ‘Wat heb ik toch allemaal gedaan? Hoe ga ik dat uitleggen?’ Andries Baart zegt over haar actie: ‘Dat professionals af en toe risico’s nemen, weten we. Maar dit is  er wel eentje van de buitencategorie: je cliënt glashard voorliegen en de hele kluit manipuleren om een operatie te laten plaatsvinden. Het riekt bovendien naar paternalisme: omwille van haar bestwil. Die hoor je niet vaak meer. Maar wat een verstandigheid!’

Wil je weten wat Marja Rumpf heeft gedaan en hoe het is afgelopen met Marie-Anne?Download dan hier deel twee van de serie de Praktisch Wijze Professional.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.