Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘GGZ-behandelaars moeten de DSM-5 negeren’

Nederlandse GGZ-behandelaars moeten de DSM-5 negeren. Dat zegt de Amerikaanse psychiater Allen Frances in de Volkskrant. Het nieuwe handboek voor de psychiatrie dat half mei verschijnt, maakt volgens de psychiater de weg vrij voor valse epidemieën en overdiagnose.
'GGZ-behandelaars moeten de DSM-5 negeren'

Allen was een van de auteurs van de DSM-4, die in 1994 verscheen. Sinds vier jaar lobbyt hij tegen de nieuwste DSM waarin volgens hem de lat nog lager wordt gelegd om gezonde mensen te diagnosticeren met iets wat ze niet hebben.

Asperger

De psychiater zegt in het interview dat bijvoorbeeld dat de groep met het syndroom van Asperger, opgenomen in de DSM-4, groter is geworden dan in ‘onze ergste nachtmerrie’. Mensen die excentriek en sociaal onhandig waren, kregen al snel het label Asperger volgens de psychiater.

Antidepressiva

In de DSM-5 wordt het voorschrijven van bijvoorbeeld antidepressiva veel gemakkelijker, stelt Frances. Iemand die rouwt om een overleden geliefde heeft al snel alle symptomen van de aandoening ‘major depression disorder’.

Kopzorgen

Andere valse epidemieën die in de DSM-5 voorkomen, zijn volgens Frances: driftbuien (Disruptive Mood Dysregulation Disorder), vergeetachtigheid bij ouderen (Minor Neurocognitive Disorder), vreetbuien (Binge Eating Disorder) en kopzorgen (Generalized Anxiety Disorder). Hij pleit ervoor niet alleen psychiaters maar ook bijvoorbeeld gezondheidseconomen bij het maken van de DSM te betrekken. Zij kunnen de maatschappelijke kosten in de gaten houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.