Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gewoon leven met ongewone handicaps

De auteurs beschrijven de uitgangspunten van de B2-methodiek. In deze methodiek staat de verstandelijk gehandicapte als individu centraal. De gehandicapte is niet het object van zorg, maar een volwaardige medespeler die zijn leven zo goed mogelijk wil invullen.
Gewoon leven met ongewone handicaps

Vanuit dat principe worden twaalf pijlers benoemd en uitgelegd, die de basis vormen voor de begeleiding van de verstandelijk gehandicapte.

Een van de manieren waarop de methodiek in praktijk wordt gebracht is het opstellen van een Persoonlijke Toekomst Planning. Dit instrument is niet nieuw, maar de auteurs hebben een vereenvoudigde versie ontwikkeld, die makkelijker toe te passen is voor begeleiders. Op flip-over vellen schetst de gehandicapte zijn verleden, heden en toekomst aan de hand van vijf thema’s: fysiek, wonen, werken, vrije tijd en handicaps en de gevolgen daarvan.
 
Zo worden de feiten, wensen en verwachtingen in kaart gebracht. Vervolgens wordt een zorgplan opgesteld en wordt met de omgeving van de gehandicapte bekeken hoe die wensen kunnen worden gerealiseerd.
Het laatste hoofdstuk behandelt vragen over de toepassing van de methodiek. Hiermee krijgt de lezer wat extra bagage als hij zelf met de methodiek aan de slag wil.

 
Auteurs: Cor de Bode en Hans Bom
Uitgever: Uitgeverij Nelissen, 2008
ISBN:  978 90 244 1897 1
Prijs:  € 17,50

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.