Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gevoeligheid gamer bepaalt verslaving

Tot nu toe kreeg de spellenindustrie de zwarte Piet voor gameverslaving toegespeeld. Maar nieuw onderzoek maakt daar een einde aan: niet de games zijn de oorzaak van de verslaving maar de psycho-sociale gesteldheid van de verslaafde jongeren. Dat zegt game-onderzoeker Jeroen Lemmens (UvA) in NOVA.
Gevoeligheid gamer bepaalt verslaving

Lemmens promoveert dit najaar op een onderzoek waarbij  een groep van 851 adolescente gedurende een half jaar werd gevolgd. Volgens de communicatiewetenschapper is het internationaal de eerste keer dat ‘oorzaak en gevolg’ op een dergelijke manier is onderzocht.

Agressie
Lemmens: ‘De belangrijkste conclusie is dat we gemerkt hebben dat games an sich niet perse verslavend zijn. Het zijn jongeren die sociaal minder vaardig zijn, minder zelfvertrouwen hebben en eenzaam zijn die verslaafd raken.’ Wel constateert de gamedeskundige dat pathologisch gamen agressie veroorzaakt. Het maakt echter niet uit of er geweldadige- of niet geweldadige games worden gespeeld.

lass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

Get Microsoft Silverlight

Bron: NOVA

1 REACTIE

  1. Voor mij was mijn game verslaving, net zoals mijn eerdere drugsverslaving en daarop andere verslavingen (eten, internet, e.a.) een uitvlucht van realiteit en daaronder liggende pijnlijke negatieve gevoelens en gedachten. PRI therapie (Ingeborg Bosch) was bij mij hierin uiterst helpzaam om hier aan te werken. Mooi dat er in ieder geval steeds meer aandacht wordt besteed aan overmatig game gedrag en onderbelichte verslavingen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.