Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten maken reservepotje voor 2015

Veel gemeenten houden miljoenen euro’s apart om de tekorten in 2015 te kunnen dekken. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant. Kostenbesparing door het nieuwe werken, lukt niet vanaf dag één, menen de gemeenten.
Gemeenten maken reservepotje voor 2015
Foto: ANP XTRA

Bijna alle van de 95 ondervraagde gemeenten zijn bang dat de budgetten voor Jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en participatie tekort schieten , zo blijkt uit de enquête.   De reservepotjes moeten de tekorten enigszins aanvullen en dat kan ten koste gaan van andere posten zoals sport, cultuur en onderhoud.

Wijkteams

Vooral het opzetten van nieuwe organisaties als de wijkteams kosten veel geld en ook de keukentafelgesprekken zorgen nog niet voor kostenbesparingen. Ook komen door het nieuwe werken steeds meer sluimerende problemen aan de oppervlakte zodat er juist meer zorg nodig is, stellen de gemeenten.

Professionals in sociale wijkteams vervallen in de oude werkwijze van “zorgen voor” in plaats van versterking van de eigen kracht van burgers. Dat blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Twente naar de vormgeving van het sociale wijkteam. Lees hier meer >>

Investering

De Volkskrant geeft de gemeente Almere als voorbeeld: deze gemeente zet ruim vijf miljoen euro uit eigen middelen in voor de transitie. Almere vindt dat een investering die ze moet doen, aangezien kostenbesparing niet meteen gehaald kan worden.

Budget

Rotterdam heeft een reservepot gemaakt van 35 miljoen voor de aankomende twee jaar. De verwachting is dat de gemeente pas na een paar jaar binnen de budgetten kan blijven. Gemeente Zaanstad reserveert acht miljoen euro en gemeente Deventer houdt  vier miljoen euro apart.

Bron: de Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.