Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten laten veel geld voor re-integratie liggen

Gemeenten laten massaal geld liggen dat ze van het rijk krijgen om mensen aan werk te helpen. Maar liefst negen op de tien gemeenten maakt het re-integratiebudget niet op. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI). Het uitkeringsinstituut UWV maakt het beschikbare geld wel op.
Gemeenten laten veel geld voor re-integratie liggen

Volgens de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) hebben de gemeenten zich het afgelopen jaar vooral gericht op mensen die als gevolg van de economische crisis nog maar net hun baan hadden verloren. Dat ging nogal eens ten koste van mensen in ‘kwetsbare groepen’ die al langer een uitkering krijgen en die moeilijker aan werk zijn te helpen, aldus de IWI. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat ‘de opgebouwde reserves de komende rijd broodnodig zijn.’

Helpen
Gemeenten krijgen van het rijk geld voor de bekostiging van re-integratieprojecten om werklozen te helpen bij het vinden van een baan. Jaarlijks ontvangen ze daar samen ongeveer 1,6 miljard euro voor. In december 2007 werd 830 miljoen aan ongebruikte gelden doorgeschoven naar 2008. In december vorig jaar werd nog eens 735 miljoen overgeheveld naar 2009.

Niet eens
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het niet eens met de conclusies van de IWI dat gemeenten te weinig doen voor mensen die langer dan drie jaar in de bijstand zitten. De aandacht voor kwetsbare groepen is in het geheel niet verdwenen, aldus de VNG.

Meenemen
Gemeenten mogen ongebruikte re-integratiegelden nog wel meenemen naar volgend jaar, maar minder dan voorheen. Inlevering van dat ongebruikte budget moet volgend jaar een besparing van 75 miljoen euro opleveren en in 2011 ongeveer 159 miljoen.

Verleggen
De rijksoverheid heeft met de gemeenten afspraken gemaakt over de uitstroom naar werk van mensen die in de bijstand zitten. Volgens minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is nu niet eenduidig vast te stellen of gemeenten door de economische crisis hun aandacht echt verleggen naar groepen die makkelijker zijn te bemiddelen. Blijvende aandacht voor de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt is van groot belang, schrijven de bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op het IWI-onderzoek.

Stevig
Klijnsma zal binnenkort een ‘stevig gesprek’ met de VNG hebben om ervoor te zorgen dat gemeenten hun hele uitkeringsbestand doorlichten. Minister Donner bekijkt ondertussen de mogelijkheden voor onderzoek naar de kosten en resultaten van alle re-integratieprojecten.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

1 REACTIE

  1. Staat men er wel bij stil dat de”kwetsbare” groep in de bijstand intussen, na jarenlange bureaucratie en bezuinigingen intussen tot de chronisch zieken zijn verworden? Het UWV heeft tenminste het fatsoen gehad om ter compensatie € 350 naar arbeidsongeschikten te sturen. Het lijkt me niet meer dan fatsoenlijk om ook deze doelgroep in de WWB hetzelfde te geven. Gemeenten zelfs te verplichten bij de langdurigheidstoelsg de 120 % als norm te hanteren. En dan ook nog met terugwerkende kracht vanaf 01-01-09.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.