Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten hebben slechts beperkte invloed op aantal mensen in bijstand

De in- en uitstroom in de bijstand wordt vooral bepaald door persoonlijke omstandigheden van de cliënten. Gemeenten kunnen wel invloed uitoefenen op de uitstroom. Dat blijkt uit de Divosa-monitor 2008.
Gemeenten hebben slechts beperkte invloed op aantal mensen in bijstand

Door Ellen van der Loo – De Stichting Atlas voor gemeenten heeft het afgelopen jaar bij verschillende gemeenten onderzoek gedaan naar de achtergronden van de bijstandsontwikkeling. Dat onderzoek gebeurde in opdracht van Divosa, de vereniging van gemeentelijke managers op het terrein van werk, inkomen en participatie. De bevindingen zijn in de Divosa-monitor 2008 gepubliceerd

Instroom
Gemeenten blijken maar een zeer beperkte invloed te hebben op de instroom in de bijstand. De helft van de instroom kunnen gemeenten nauwelijks voorkomen. Persoonlijke omstandigheden als verhuizingen, echtscheiding en verlating, zijn voor 37 procent oorzaak van de instroom. Andere oorzaken om in de bijstand te belanden zijn onder andere instroom vanuit de WW en de Wia (15 procent), werklozen zonder WW-rechten (12 procent), schoolverlaters (6 procent) en generaal pardonners (9 procent).

Regionale verschillen
Er zijn wel regionale verschillen te ontdekken. Het noorden van het land heeft te maken met wat hoger percentage schoolverlaters en gescheiden mensen die in de bijstand belanden, in het oosten melden generaal pardonners en werklozen zonder WW-rechten zich vaker dan gemiddeld. In de grote steden vragen ex-gedetineerden relatief vaker een bijstandsuitkering aan.

Uitstroom
Gemeenten hebben wel meer invloed op de uitstroom uit de bijstand. Zij kunnen uitkeringsgerechtigden ondersteunen bij het vinden van werk, of dat nu door het aanbieden van Work First, het inzetten van loonkostensubsidies of directe bemiddeling gebeurt. Uitstroom naar werk neemt 39 procent van de uitstroom voor zijn rekening.

Maar ook in de uitstroom spelen persoonlijke omstandigheden een grote rol. Bijstandsuitkeringen worden in 29 procent van de gevallen gestopt wegens verhuizing, het aangaan van een relatie, het bereiken van de 65-jarige leeftijd, overlijden en detentie. In 5 procent is de uitkering gestopt wegen fraude.

Belemmeringen
Voor sommige mensen zit uitstroom naar werk er gewoon niet in. Gemeenten geven aan dat cliënten vooral onbemiddelbaar zijn wegens psychische belemmeringen. Meer dan de helft van de respondenten geeft daarnaast aan dat mensen sociale en/of fysieke belemmeringen hebben. Een ander knelpunt blijkt een lage of verouderde opleiding te zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.