Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten gaan speciale jeugdzorg samen inkopen

De Nederlandse gemeenten gaan op grotere schaal samenwerken bij het inkopen van specialistische jeugdzorg. Zo moet worden voorkomen dat die zorg voor kwetsbare kinderen in 2015 in de knel komt, zo meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Gemeenten gaan speciale jeugdzorg samen inkopen
Foto: ANP XTRA

Gemeenten moeten uiterlijk 1 november afspraken moeten hebben gemaakt met zorgaanbieders. Maandag bleek dat dat op het gebied van de specialistische jeugdzorg spaak loopt. Door gezamenlijk op te trekken in regio’s van ongeveer een miljoen inwoners, zouden gemeenten en zorgaanbieders op tijd afspraken moeten hebben gemaakt, verwacht de VNG.

Drie kwart van de jeugdzorgorganisaties heeft nog steeds geen afspraken met gemeenten over voortzetting van de zorg voor kinderen na 1 januari 2015. De transitiecommissie Stelselherziening Jeugd luidt de noodklok: ‘In de komende weken moet er topoverleg zijn over oplossingen voor de jeugdzorg.’ Lees hier meer >>

Verslavingszorg

Daarmee gaan de gemeenten op grotere schaal samenwerken dan dat ze nu doen. Er zijn nu 41 regio’s, dat worden er in dit specifieke geval dus veel minder. Aan het eind van oktober moet het inkopen van bijvoorbeeld verslavingszorg voor jongeren en de specialistische geestelijke gezondheidszorg geregeld zijn.

Bijspringen

De vereniging verwacht wel van de landelijke overheid dat die bijspringt, als er meer zorg ingekocht moet worden dan in 2012 werd geraamd. Deze week nog gaat voorzitter van de VNG-subcommissie Jeugd Victor Everhardt met het Rijk en de zorgaanbieders in overleg.

Hoe gaat u om met alle veranderingen in het sociaal domein? Tijdens de Dag van de Transities op 19 november in de Jaarbeurs Utrecht, zullen professionals gezamenlijk kijken naar de problemen waar zij tegenaan lopen. Schrijf u nu in en krijg antwoord op uw vragen over de transities. Bekijk hier het programma >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.