Gemeenten doen meer sociaal werk in eigen beheer

Gemeenten investeren in preventie en in de toegankelijkheid van sociale voorzieningen. Met als doel meer grip te krijgen op het sociaal domein. Dat concludeert adviseur Paul Schenderling van Berenschot, die de jaarlijkse benchmark Sociaal Domein heeft geanalyseerd. ‘De burger wordt er beter van.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
foto AdobeStock

Vooral preventie van grotere problemen is een van de belangrijkste ontwikkelingen die gemeenten de afgelopen twee jaar hebben opgepakt in de Wmo, in de Participatiewet en in de jeugdzorg. Dat is de conclusie van bureau Berenschot na een analyse van de benchmark Sociaal Domein die het bureau jaarlijks uitvoert. Dat uit zich vooral in de ontwikkeling dat professionals in de wijkteams lichte hulp verlenen. ‘In de eerste jaren van de transitie in 2015 besteedden de meeste gemeenten de hulpverlening uit aan zorgaanbieders. Nu zijn hulpverleners in toenemende mate via wijkteams in dienst van de gemeente, zodat de taken vroegsignalering, toegang

1
1243

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

  1. Jammer dat benchmarks ingekocht moeten worden als ‘product’ en zo ook weer voorbehouden zijn aan ‘deelnemers’ (lees: betalenden). Maakt de uitslag ook minder boeiend of interessant (is alleen voor de incrowd). Zou mooi zijn als i.h.k.v. transparant bestuur zoiets gewoon publiek is, desnoods betaald door ministerie, VNG of aanverwante partijen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.