Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeentelijke schuldhulpverlening moet beter

Staatssecretaris Aboutaleb (SZW) wil wettelijke eisen gaan stellen aan de gemeentelijke schuldhulpverlening. Daarin wordt bijvoorbeeld vastgelegd hoe lang iemand met schulden maximaal op een gemeentelijke wachtlijst mag staan en binnen welke termijn de gemeente met een oplossing moet komen.
Gemeentelijke schuldhulpverlening moet beter

Dat schrijven de staatssecretaris en minister Bos (Financiën) aan de Tweede Kamer. Aanleiding is het onderzoek ‘Schulden? De gemeente helpt!’, naar de effectiviteit van de schuldhulpverlening. Daaruit blijkt dat de gemeentelijke schuldhulpverlening veel beter kan. In slechts een kwart van de gevallen biedt de hulp een oplossing. Vaak willen schuldeisers niet meewerken aan een oplossing of haken schuldenaren toch af.

Wachtlijsten
De prestaties van gemeenten lopen fors uiteen. Dat komt door door de manier van organiseren van de hulpverlening. Ook staan mensen soms lang op een wachtlijst voordat de gemeente met hun zaak aan de slag gaat. De lengte van de wachtlijsten varieert in gemeenten tussen de twee en dertien weken.

Vertrouwen

Aboutaleb verwacht dat schuldeisers vaker zullen meewerken aan een regeling als ze meer vertrouwen hebben in de kwaliteit van de schuldhulpverlening. Hij laat onderzoeken of het mogelijk is dat schuldeisers hun vordering tijdelijk ‘bevriezen’ (moratorium) om meer tijd te krijgen een oplossing te zoeken. Aboutaleb stuurt eind dit jaar een uitgewerkt plan naar de Tweede Kamer.

Pandjeshuizen
Verder willen Aboutaleb en Bos strengere regelgeving voor pandjeshuizen, waar mensen tijdelijk goederen kunnen afgeven in ruil voor geld. In december moet een wetsvoorstel klaar zijn, waarin in ieder geval aandacht wordt besteed aan de minimale beleentermijn, de hoogte van de kredietvergoeding en de informatie die aan de consument moet worden verstrekt.

Flitskrediet
Ook wil Bos de rente op flitskredieten maximeren. Deze kredieten zijn snel te regelen en betreffen vaak kleinere bedragen met een korte looptijd. Deze kredieten vallen niet onder de wettelijk vastgestelde maximale jaarlijkse rente van 18 procent. Bos laat een onderzoek uitvoeren naar de gewenste hoogte van de rente op flitskredieten. Die rijzen nu soms de pan uit.

BKR-toets
Verder wil de minister dat voor mensen die drie maanden rood staan op hun bankrekening, een toets van het Bureau Krediet Registratie in Tielgaat gelden. Als zij hier niet door komen, mogen zij van hun bank geen faciliteit meer krijgen om nog rood te staan. (ANP/SZW)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.