Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeente mag geen salarisnorm opleggen’

Een gemeente of provincie kan geen salarisnorm opleggen aan instellingen die subsidie ontvangen. Bestuursrechtadvocaat Klaas Meersma concludeert dat dinsdag uit een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch. De rechter bepaalde dat de gemeente Eindhoven niet de balkenendenorm (193.000) mag opleggen aan medewerkers van de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron.
'Gemeente mag geen salarisnorm opleggen'
Foto: ANP/Lex van Lieshout

De twee directeuren Krijn in ’t Veld en Roel Hermanides van Novadic-Kentron verdienen ieder ruim meer dan 2 ton (respectievelijk 236.849 en 218.676 euro). Eindhoven had de balkenendenorm als maximumsalaris opgelegd voor de subsidie in 2012.

Salaris

Voor zover bekend is het de eerste uitspraak over maatregelen die lagere overheden willen nemen tegen hoge salarissen bij gesubsidieerde instellingen. Grote gemeenten zoals Leiden, Den Haag, Tilburg en Nijmegen en veel provincies hebben uitgekeken naar het oordeel van de rechter.

Subsidie

In de zaak van Novadic-Kentron oordeelde de rechter dat de gemeente wel eisen mag stellen, maar die eisen moeten hetzelfde doel hebben als waarvoor de subsidie wordt gegeven. De rechtbank zegt dat dat in dit geval niet gebeurde. Het doel van de eis was het beperken van topinkomens, het doel van de subsidie is verslavingszorg. De gemeente mag in dit geval ook geen eisen stellen aan het salaris van de medewerkers, aldus de uitspraak.

Inkomensbeleid

‘Subsidiewetgeving laat geen ruimte voor inkomensbeleid en allerlei verschillende salarisnormen en dat is maar goed ook’, reageert Meersma namens Novadic-Kentron op de uitspraak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.