Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geld voor huisverboden Rotterdam raakt op’

Het opleggen van tijdelijke huisverboden komt dit jaar in Rotterdam onder druk te staan als minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) niet over de brug komt met de rijksbijdrage. Het potje met geld daarvoor is in de havenstad bijna op. Dat stelt verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens (PvdA) maandag.
'Geld voor huisverboden Rotterdam raakt op'

Rotterdam legde in het afgelopen jaar 451 huisverboden op, terwijl op tussen de 250 en 400 was gerekend. Ook landelijk gezien werden veel meer huisverboden opgelegd dan waar vooraf op was gerekend. ‘451 tijdelijk huisverboden in Rotterdam vorig jaar. Meer dan verwacht, dus Hirsch Ballin: kom nu maar met geld over de brug voor 2010’, twitterde Kriens. De wethouder deed haar oproep al half december in een brief, maar tot op heden zonder resultaat.

Geen contact
Het tijdelijk huisverbod is een landelijke maatregel om huiselijk geweld tegen te gaan. Iemand die achter de voordeur geweld gebruikt, kan sinds 1 januari 2009 een dergelijk verbod krijgen. De dader mag tien dagen lang geen contact hebben met het thuisfront. Die tijd is bedoeld als afkoelingsperiode, waarin bovendien de hulpverlening op gang kan komen. Dat kost geld. Bovendien hebben mensen die het huisverbod krijgen opgelegd recht op een advocaat. En als ze het verbod overtreden, hebben ze recht op rechtsbijstand indien zij dat zelf niet kunnen betalen.

Sterven
De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Overtreding van het verbod kan een maximale celstraf van twee jaar opleveren. Naar schatting sterven in de Rotterdamse regio jaarlijks tien mensen door huiselijk geweld. Jaarlijks zijn circa 17.000 mensen slachtoffer van geweld in de huiselijke kring.

Overtreden
Uit recente cijfers blijkt dat ook het aantal meldingen van huiselijk geweld in Rotterdam steeg: van 4900 in 2008 tot 6500 in het afgelopen jaar. Van de 451 opgelegde huisverboden werden er 281 verlengd. Het verbod werd in twaalf gevallen ingetrokken en 140 keer overtreden.

Rekening
De minister zei vorig jaar in een debat met de Tweede Kamer al dat hij ervan uitgaat dat gemeenten voldoende financiële middelen hebben voor het huisverbod. En het moest volgens hem ook niet zo zijn dat bij elke succesvolle maatregel de rekening in Den Haag terechtkomt.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.