Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geld armoedebestrijding moet naar kinderen’

Zeven particuliere organisaties roepen de Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om de beschikbare gelden voor armoedebestrijding grotendeels te besteden aan kinderen in armoede. Niet alleen gemeenten, maar ook particuliere uitvoerders zouden dit geld moeten krijgen. Zo kunnen meer kinderen sneller worden geholpen, aldus de inititatiefnemers.
‘Geld armoedebestrijding moet naar kinderen’
Foto: ANP

De organisaties signaleren dat steeds meer gezinnen met kinderen in de problemen komen door de economische crisis. Daarom bieden Jeugdsportfonds & Jeugdcultuurfonds, Stichting Leergeld Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp, Stichting Jarige Job, Resto VanHarte en Voedselbanken Nederland de Kamercommissie een petitie aan. Deze commissie vergadert woensdag 19 juni over de besteding van 20 miljoen euro in 2013 aan de bestrijding van armoede in Nederland.

Laagdrempelig

Wanneer een deel van het geld niet alleen naar gemeenten gaat, maar ook naar particuliere organisaties, kunnen op korte termijn veel meer kinderen in armoede worden geholpen. Zo staat in de petitie. ‘Deze organisaties werken laagdrempelig en snel, bereiken een groot deel van de doelgroep die anders niet bereikt wordt, werven aanvullende fondsen, leveren maatwerk en kunnen bouwen op grote betrokkenheid van vrijwilligers.’

Armoede

Een leven in armoede levert voor kinderen veel stress op terwijl andere kinderen in dezelfde leeftijd zorgeloos kunnen leven en écht kind kunnen zijn. Opgroeien in armoede is een belangrijke oorzaak van sociale uitsluiting en achterstand, die nauwelijks meer in te halen is. Het vergroot bovendien de kans op problemen in de thuissituatie, waardoor uiteindelijk dure zorg nodig is, aldus de initiatiefnemers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.