Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicaptenzorg blij met aanpassing Participatiewet

Een zachte landing voor Wajongers, garantiebanen voor alle groepen arbeidsgehandicapten en een pilot om de eventuele problemen met de integrale aanpak door gemeenten te onderzoeken. Dat zijn enkele belangrijke aanvullingen in de nieuwe Participatiewet. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is tevreden over de honorering van haar lobbypunten.
Gehandicaptenzorg blij met aanpassing Participatiewet
Foto: ANP XTRA

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is tevreden met de aanpassingen in de nieuwe Participatiewet, die vorige week in de Tweede Kamer is aangenomen. Via moties is op bijna alle aanvullende eisen, die VGN had neergelegd bij politieke partijen, winst behaald. De huidige Wajongers worden allen herkeurd. Kan de Wajongere deels of op termijn werken, wordt de Wajonguitkering pas vanaf 2018 met vijf procent verlaagd. Vanaf 1 januari 2015 kunnen nieuwe uitkeringsaanvragers bij gemeenten een beroep doen op de Wmo voor ondersteuning op maat. Dankzij de motie van VVD en CDA wordt hiervoor dit jaar een pilot uitgevoerd om te beoordelen of aanvullende maatregelen nodig zijn om de integrale Wmo- benadering te versterken.

Brede steun

De Tweede Kamer heeft donderdag 20 februari brede steun uitgesproken voor de Participatiewet. Deze nieuwe wet voegt de Wet werk en bijstand (Wbb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wajong samen. De Participatiewet gaat vanaf 1 januari 2015 in. Om mensen met een beperking sneller aan betaald werk te krijgen, creëren overheid en het bedrijfsleven 125.000 extra banen. Deze “garantiebanen” zijn bedoeld voor mensen met een Wajonguitkering, mensen die op de wachtlijst staan voor de Wsw en alle mensen die niet in staat zijn om 100 procent van het wettelijk minimumloon te verdienen. VGN had gevraagd om de garantiebanen voor alle doelgroepen open te stellen.

Eerder had de Raad van State al kritiek geleverd op de Participatiewet. De Raad van State vreesde dat een grote groep gehandicapten en herkeurde jonggehandicapten moet terugvallen op de gemeenten via de wet Bijstand.  Lees hier meer >>

De zachte landing voor Wajongers wordt verder bewerkstelligd door de voortzetting van de huidige re-integratieactiviteiten, inclusief ondersteuningsinstrumenten zoals loondispensatie. Zorginstellingen die op dit moment via het UWV re-integratie- en jobcoachingtrajecten uitvoeren, kunnen dat blijven doen, zij het dat deze trajecten in de loop der jaren in omvang af zullen nemen.

Integrale aanpak

Mensen met een beperking die vanaf 1 januari 2015 een uitkering moeten aanvragen, kunnen een beroep doen op de Participatiewet. Zij krijgen wel te maken met de kostendelersnorm, partnertoets en vermogenstoets bij het bepalen van hun uitkering. Gemeenten hebben de taak deze burgers naar werk te begeleiden. Via een integrale aanpak met de Wmo kunnen gemeenten de ondersteuning op maat invullen. Voor mensen die niet in staat zijn bij een reguliere werkgever te werken, kunnen gemeenten maximaal 30.000 beschutte werkplaatsen creëren. Om daarvoor in aanmerking te komen wordt de burger door het UWV gekeurd.

Samenwerking

In een – nog op te richten – regionaal werkbedrijf wordt afgesproken hoe het ondersteuningspakket wordt samengesteld en op welke wijze mensen met beperkingen naar werk worden begeleid. Gemeenten krijgen de beschikking over verschillende instrumenten om mensen met een beperking te begeleiding naar een baan en te ondersteunen. VGN adviseert zorgaanbieders die op dit moment ondersteuning bieden, de samenwerking te zoeken met mogelijke partners in de werkregio’s. Op die manier zouden zij hun specifieke deskundigheid kunnen blijven in zetten onder de regie van de gemeenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.